VIDEO EXCLUSIV

Flavius Ursachi, campionul României la culturism și fitness, ne explică cum să slăbim profesionist: „În prima lună se dau jos 5-6 kilograme”. VIDEO EXCLUSIV

Andreea Archip 20.01.2023, 18:43

Greutatea ideală se numără printre obiectivele pe care oamenii și le stabilesc la început de an. Impact.ro a stat de vorbă cu Flavius Ursachi – triplu campion național la Campionatele Naționale de Culturism si Fitness pentru a afla ce trebuie să facem ca să arătăm bine și să păstrăm rezultatele obținute. Antrenorul ne-a indicat ponturile care te ajută în lupta cu kilogramele și ne învață cum să combatem efectul yo-yo.

Antrenorul Flavius Ursachi te învață cum să devii cea mai bună variantă a ta. Transformarea corporală nu e ușoară, tocmai de aceea e nevoie de determinare în a-ți schimba stilul de viață.

Impact.ro: Flavius, cum putem să devenim cea mai bună variantă a noastră?

Flavius Ursachi: E foarte important, la început de an, să ne facem o listă de obiective, în primul rând, să știm cam ce vrem să atingem anul acesta și e foarte important să luăm totul, treptat, pentru că suntem foarte motivați la început de an și vrem să le facem pe toate deodată.

Secretul este să luăm lucrurile treptat. Să implementăm obiceiuri începând cu alimentație mai sănătoasă – introducem două – trei obiceiuri noi – și cu mersul la sală, cu antrenamente ușoare la început și apoi progresiv creștem intensitatea antrenamentelor.

Și bineînțeles foarte important mindsetul pe care îl avem atunci când facem această transformare. Să nu ne dorim rezultate imediate, ci să o gândim ca pe o schimbare de stil de viață și o adaptare a unor obiceiuri noi pe care să le păstrăm pe termen lung.

Care ar fi perioada minimă după care ar trebui să vedem rezultatele?

Dacă suntem consecvenți, după prima lună deja vedem rezultate, asta înseamnă măcar 10-12 antrenamente și 30 de zile în care am avut grijă la alimentație. Putem vedea primele kilograme date jos undeva 5-6 kilograme în prima lună, dacă avem bineînțeles de unde să slăbim și vom vedea și tonusul muscular care își face prezența și vom avea o poziționare mai fermă a musculaturii.

Flavius Ursachi: „E bine să avem o porție de legume la fiecare masă și o porție de proteină”

Care ar fi regulile de bază, privind sportul și alimentația?

Din punct de vedere al alimentației, cel mai simplu sfat este să avem o porție de legume la fiecare masă și o porție de proteină, pentru că asta ne va hrăni musculatura, dar ne va ajuta și să ne detoxifiem. Din punct de vedere al antrenamentului, este foarte important să rămânem consecvenți și pașii mici câștigă pe termen lung decât un efort extraordinar la început, care să mă demotiveze pe termen lung.

Flavius Ursachi: „Secretul este să adopt un plan pe termen lung, pe care să îl țin ca și stil de viață”

Cum combatem efectul yo-yo?

Practic este un mindset greșit de la început, pentru că încerc să îmi pun un obiectiv și practic voi face noile obiceiuri până când am atins obiectivul. De exemplu, vreau să țin o dietă 6 săptămâni, s-au terminat 6 săptămâni, m-am oprit din dieta respectivă, revin la vechile obiceiuri.

Secretul este să adopt un plan pe termen lung, pe care să îl țin ca și stil de viață. Și astfel dacă fac asta, nu mai există yo-yo, pentru că voi implementa pe termen lung, nu doar pentru o scurtă perioadă pentru un obiectiv rapid.

Psihicul joacă un rol esențial în toată transformarea asta.

Așa este. O dată mindsetul pe care îl avem când vrem să facem o schimbare și bineînțeles foarte mult educația, pentru că suntem educați să avem mereu rezultate rapide, mereu pe ultima sută de metri. Dacă avem o nuntă, gata, vreau să fiu top în 30 de zile și nu adoptăm neapărat un stil de viață, care să îmi permită să am flexibilitate.

Dacă eu mănânc sănătos 80% din timp, atunci îmi permit să mănânc și ceva dulce. Dacă am o greutate optimă, îmi permit să mănânc și ceva dulce și apoi să revin la obiceiurile sănătoase. În schimb, dacă mereu am probleme cu greutatea, cu obiceiurile, practic mereu sunt foarte frustrat, supărat și foarte greu îmi găsesc echilibrul.

Flavius Ursachi, campionul României la culturism și fitness
Flavius Ursachi, campionul României la culturism și fitness

Flavius Ursachi: „Întotdeauna căutăm progresul, nu perfecțiunea”

E bine să avem zilnic 10-15 minute zilnic pentru exerciții fizice pentru memoria mușchilor sau ar trebui să avem antrenamente de două – trei ori pe săptămână? Vorbesc de cazul în care nu ajungem la sală.

Depinde în ce punct ne aflăm. Dacă suntem în punctul în care avem nevoie de o schimbare radicală, atunci ai nevoie de un pic mai mult timp, dar orice timp e mai bun decât nimic. Deci întotdeauna căutăm progresul, nu perfecțiunea. Dacă pentru început 10-15 minute pe zi e tot ce pot să fac, încep cu asta și, după ce am rezultate, după ce mă simt mai bine, pot implementa mai mult. Totul este să iau lucrurile treptat.

Citește și: Greșelile pe care le faci în sala de fitness atunci când ești începător. Cum să îți setezi un obiectiv realist

Care sunt tendințele în fitness pentru 2023?

În primul rând, multe tendințe rămân din anii trecuți și anume fitness-ul funcțional încă rămâne în trend. Adică vrem să ne antrenăm mai mult pentru funcționalitate decât pentru felul în care arătăm. Oamenii sunt deja interesați să se simtă mai bine, să aibă o postură mai bună, să se miște mai bine.

Apoi, foarte multă lume caută personalizare și din punct de vedere al antrenamentului, să monitorizeze câte calorii arde, ce efort face și atunci toate device-urile care ne ajută să monitorizăm antrenamentul sunt în trend și ne ajută să ne îmbunătățim antrenamentul.

Foarte important zona de wellbeing, de mindfulness, când vorbim de exerciții de stretching, de yoga, tot ce înseamnă o abordare și pe partea de cum ne simțim și cum ne relaxăm, nu doar efortul acela intens pentru rezultatele imediate.

Video: Daniel Bălan

Urmăriți Impact.ro și pe