Fiul lui Alexandru Rafila are covid. De ce nu era vaccinat băiatul ministrului Sănătăţii

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 29.01.2022, 12:14
Fiul lui Alexandru Rafila are covid. De ce nu era vaccinat băiatul ministrului Sănătăţii

Fiul lui Alexandru Rafila are Covid-19. Ministrul Sănătății a dezvăluit acest lucru sâmbătă, la Centrul de Vaccinare de la Palatul Copiilor. Oficialul a răspuns după ce a fost întrebat dacă băiatul este vaccinat împotriva coronavirusului. Băiatul se află în izolare până luni.

Fiul lui Alexandru Rafila, testat pozitiv Covid-19

Ministrul Sănătății, aflat sâmbătă la Centrul de Vaccinare de la Palatul Copiilor, a dezvăluit că fiul său în vârstă de 11 ani are Covid-19 și că trebuie să rămână în izolare până luni.

„Eu am spus încă de săptămâna trecută că doresc să îl vaccinez, el chiar mă întreabă când îl vaccinez. Exact în ziua când am făcut această declaraţie a fost testat pozitiv. Ulterior o să facă acest lucru (se va vaccina – n.r.) în mod evident”, a spus Alexandru Rafila.

Fiul lui Alexandru Rafila are covid
Alexandru Rafila. Inquam Photos/ George Calin

Alexandru Rafila, despre vaccinarea fiului său

La sfârșitul săptămânii trecute, Alexandru Rafila a declarat că nu are „niciun fel de reţinere” să îşi vaccineze copilul împotriva  coronavirusului. El a adăugat că nu este vorba despre „curaj” și a precizat că băiatul este pregătit pentru acest lucru.

„Aici nu este vorba curaj, e vorba de o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii şi nu am niciun fel de reţinere în a face acest lucru. Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să îl vaccinez înainte să existe vaccin.

El va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie (pentru copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani, n.r.). Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie. L-am vaccinat şi împotriva gripei, am făcut-o şi anul trecut. Deja aici am o componentă proactivă, e pregătit şi mă întreabă când urmează să facem acest lucru”, a spus Alexandru Rafila.

Copiii, în centrul noii strategii a campaniei de vaccinare în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că va fi schimbată strategia. Oficialul a explicat că în următoarea perioadă autoritățile se vor concentra pe imunizarea persoanelor vulnerabile la infecția cu noul coronavirus și a copiilor.

„Obiectivul campaniei de vaccinare trebuie să-l schimbăm, să creștem rata de acoperire vaccinală la cei mai vulnerabili printre noi, cei care au beneficii importante în urma vaccinării. Acest lucru l-am transmis și în cazul copiilor, din grupa de vârstă 10-15 ani. În mod prioritar cei cu afecțiuni cronice trebuie să beneficieze în perioada următoare de vaccinare.”, a declarat medicul.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că din cauza ratei insuficiente de vaccinare anti-Covid-19, mai ales în categoria persoanelor vulnerabile, este cauza pentru care rata de fatalitate în țară este de trei ori mai mare față de media europeană. Mai exact, în România decedează din cauza coronavirusului o persoană din aproximativ 500, pe când la nivel european doar o persoană din 1500 își pierde viața după ce se infectează cu SARS-CoV-2.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...