Firea, anunț important! Cine sunt bucureștenii care primesc bani de la stat

Raluca Juncu 29.01.2020, 13:33
Firea, anunț important! Cine sunt bucureștenii care primesc bani de la stat

Primarul Gabriela Firea și consilierii municipali ai PSD au participt astăzi a o sedință a Consiliului General al Capitalei având ca teme de discuție mai multe chestiuni, printre care și problema gripei sezoniere, dar și cea a îmbunătățirii aerului.

Gabriela Firea, despre problema traficului și a poluării din București

Pe lângă chestiunile abordate pe ordinea de zi a ședinței, o noutate de miercuri, din cadrul întrunirii a fost faptul că însuși primarul general al Capitalei a venit îmbrăcat în halat de protecție, purtând și mască. Gabriela Firea a dorit să arate, ironic, faptul că se ferește de „viruși guvernamentali”, după cum a declarat aceasta.

„Am venit cu măști de protecție și halate, și eu și consilierii generali. Ne protejăm de virușii guvernamentali”, a declarat Firea.

Totodată, edilul a mai anunțat că urmează să implementeze un proiect care are rolul de a îmbunătăți calitatea aerului din București, un subiect care s-a alfat destul de mult în atenția publică în ultimele săptămâni. Inițiativa urmărește în primă fază decongestionarea traficului bucureșteni, unul din principalii factori ai nivelului ultracrescut de poluare din Capitala României.

Cum vrea Gabriela Firea să rezolve problema traficului din București. Foto: Inquam Photos / David Muntean
Cum vrea Gabriela Firea să rezolve problema traficului din București. Foto: Inquam Photos / David Muntean

Primăria Capitalei va oferi 5000 de stimulente financiare bucureștenilor care locuiesc în centrul orașului, în valoare de 9000 de lei fiecare. Acești bani vor fi acordați în schimbul a casării unui autovehicul non euro, euro 1 sau euro 2.

„Propun astăzi Consiliului General încă un proiect de hotărâre pentru îmbunătățirea calității aerului în Capitală, etapă a două a programului prin care urmărim eliminarea din traficul bucureștean a mașinilor cu grad ridicat de poluare.

Prin acest proiect, care se va derula în perioada 2020-2021, vom acordă 5000 de stimulente financiare, în valoare de 9000 de lei fiecare, bucureștenilor care locuiesc în centrul orașului, în schimbul casării unui autovehicul non euro, euro 1 sau euro 2”, a transmis astăzi Gabriela Firea, în cadrul ședinței.

Vouchere pentru posesorii de mașini non-Euro

„Noi vouchere la Primăria Capitalei! 5000 de vouchere a câte 9000 de RON pt posesorii de mașini nonEuro, Euro1, Euro 2, ce au domiciliul în zona centrală a orașului!

Proiectul tocmai ce ne-a venit pe ordinea de zi suplimentară în Comisia de Ecologie și Protecția Mediului și va fi pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului General”, a scris consilierul general USR Alexandru Gâdiuţă, pe Facebook.

Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel, electrice sau hibride, alte mijloace alternative de locomoție, noi, non-diesel sau electrice, obiecte electrocasnice cu clasa energetică superioară (aparate frigorifice, maşini de spălat rufe/vase, uscător de rufe, aparate de aer condiționat, plite electrice, cuptoare electrice, aspiratoare) sau electronice (televizoare, DVD Player, Blue-Ray player, stații de lucru, monitoare pentru stații de lucru, laptop, tableta, imprimante laser/inkjet).

Consiliul General al Capitalei a adoptat la sfârșitul lunii octombrie a acestui an proiectul vinietei „Oxigen”, inițiată de Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei. Aceasta prevede ca toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinietă electronică de tip Oxigen. Proiectul privind Vinieta Oxigen prevede interzicerea treptată a maşinilor non-Euro, 1, 2 şi 3 în Capitală, până în 2024. Vinieta Oxigen va intra în vigoare de la 1 martie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe