Finanțări pentru tineri în 2021 – ce șanse ai să obții bani pentru afacerea ta

Emanuela Pană 24.01.2021, 21:03

La început de an, cel puțin patru programe de sprijin sunt disponibile pentru antrepreprenorii români cu microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM), motiv pentru care am întocmit o scurtă listă cu principalele surse de finanțări pentru micile afaceri, pentru a vă veni în ajutor. Așadar, află ce șanse ai să obții bani până la anunțarea unor eventuale noi oporunități.

Finanțări pentru tineri în 2021

Anul 2020, supus regulilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19, a dat peste cap planurile multor antreprenori privind viitorul afacerii lor. Una dintre principalele probleme cu care s-au confruntat fondatorii de afaceri în lipsa unor previziuni clare referitoare la încasări a fost reprezentată, bineînțeles, de partea financiară. În continuare, vă vom prezenta patru programe de finanțare pentru afaceri mici și mijlocii, care v-ar putea ajuta să mergeți mai departe în 2021.

  1. Fonduri pentru afaceri agricole inițiate de tinerii fermieri din diaspora

În perioada 4 ianuarie – 2 mai 2021, AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) deschide o nouă sesiune de primire a proiectelor, beneficiarii acesteia fiind tinerii fermieri din Diaspora. Vorbim despre submăsura 6.1. – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“ – din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Înscrierile se fac în perioada mai sus menționată, dar sunt și praguri intermediare de calitate, de unde rezultă că nu este indicat să lăsați depunerea dosarului pentru ultima zi. Cei care pot solicita finanțare europeană nerambursabilă sunt tinerii care au au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară (postuniversitar, universitar, preuniversitar), în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 tinerilor fermieri este de  40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole, și este 100% nerambursabil.

Depunerea cererilor de finanțare se face exclusiv online, pe www.afir.info, potrivit precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 4 ianuarie, ora 09:00 și până la data de 4 mai, ora 16:00.

2. IMM Invest 2021

Perioada de înscrieri în programul IMM Invest a fost prelungită până la data de 30.06.2021, potrivit anunțului făcut de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, care a înștiințat și cu privire la extinderea cu subprogramul Agro IMM Invest. Înscrierea se face online, pe  portalul IMM Invest, în sesiune continuă, până ce se epuizează plafonul de 20 de miliarde de lei, alocat programului.

Până în prezent, prin intermediul acestui program, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii au putut obține credite de la bănci cuprinse între 500.000 și 10 milioane de lei, cu garanții de stat de până la 90% și dobânzi subvenționate.

Citește și: Veste extraordinară pentru aceşti tineri din România. Şcoala de şoferi va fi gratuită

Șanse să obții bani pentru afacerea ta

Până la anunțarea unor eventuale noi oporunități, tinerii antreprenori ar putea obține finanțări pentru afacerile lor prin intermediul următoarelor programe de sprijin, disponibile la începutul anului în curs.

Patru programe de finanțare pentru afaceri în 2021
Patru programe de finanțare pentru afaceri în 2021

3. Schemă de ajutor de stat pentru HoReCa și turism

În data de 31 decembrie 2020 a fost publicată OUG 224, cu măsuri de sprijin pentru HoReCa și pentru turism. Schema de ajutor de stat va avea loc până pe 30 iunie 2021 și prevede finanțare din fonduri naționale, dar și din fonduri externe. Plata ar urma să fie făcută în 30 de zile. Scopul schemei este reducerea impactului negativ asupra operatorilor economici menționați anterior, prin acordarea unui ajutor nerambursabil, care să acopere o parte din pierderea din cifra de afaceri aferentă perioadei în care activitatea acestora a avut de suferit de pe urma primului val al pandemiei de COVID-19.

Valoarea maximă de care poate beneficia un antreprenor prin intermediul ajutorului de stat este de 800.000 euro/întreprindere (în lei, sumele se convertesc la cursul BNR valabil la data emiterii contractului de finanțare).

Iată care sunt beneficiarii schemei de ajutor de stat, înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României:

Agențiile de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN:

7911 – Activități ale agențiilor turistice;

7912 – Activități ale tur-operatorilor;

7990 – Alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică.

Structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN:

5510 – Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare;

5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată;

5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere;

5590 – Alte servicii de cazare.

Structurile de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN:

5610 – Restaurante;

5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente;

5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.;

5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

4. Social Entrepreneurs Nation – finanțare pentru afaceri sociale

În perioada februarie 2020 – iulie 2023, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) implementează,  în regiunile Nord-Vest și Vest proiectul Social Entrepreneurs Nation, POCU/449/4/16/128618, proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul prevede oferirea de cursuri de formare pentru viitorii antreprenori și sprijin în dezvoltarea modelului propriu de business prin sesiuni de mentorat și consiliere. De asemenea, tinerii antreprenori ar putea beneficia, prin intermediul acestui program, de finanțări cuprinse între 55.000 euro și 100.000 euro, pentru implementarea ideii de business.

Proiectul are în vedere susținerea a 120 de persoane care vor să inițieze o activitate în domeniul economiei sociale, cu domiciliul sau reședința în județele din regiunile Nord-Vest și Vest, și care au disponibilitatea de a participa a cursuri dedicate dezvoltării competențelor antreprenoriale în acest domeniu, la cursuri de management strategic și la cursuri de marketing digital.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...