Finalul dinastiei: Cuba înlătură de la conducere familia Castro după mai bine de 60 de ani. ”Internetul va revoluționa țara”

Ana Anitoiu 17.04.2021, 08:38
Finalul dinastiei: Cuba înlătură de la conducere familia Castro după mai bine de 60 de ani. ”Internetul va revoluționa țara”

Cuba asistă la finalul dinastiei Castro, după mai bine de 60 de ani. În urma decesului revoluționarului Fidel Castro în 2016, fratele lui mai mic, Raul Castro, care împlineşte în curând 90 de ani, se retrage şi îl lasă la conducerea țării pe Miguel Diaz-Canel, într-o perioadă de neliniște și de dificultăți economice pentru insula comunistă.

Ce îngrijorări au oamenii în Cuba, la finalul dinastiei Castro

Desemnarea lui Miguel Diaz-Canel în postul de nou prim-secretar, adică cea mai importantă funcție din Cuba – urmează să aibă loc luni, în ultima zi a unui congres ce a început de vineri. Câteva sute de delegaţi ai partidului unic, veniţi din toate provinciile, s-au reunit la Palatul Convențiilor din Capitală, timp de patru zile, pentru a dezbate marile subiecte din ţară. Alături de Raul Castro urmează să se retragă de la putere unele dintre numele mari ale generaţiei istorice – cei care au făcut revoluţia din 1959, printre care se numără numărul doi din partid, José Ramon Machado Ventura, în vârstă de 90 de ani, şi comandantul Ramiro Valdés, în vârstă de 88 de ani.

În tot acest timp, cubanezii sunt îngrijorați mai degrabă din cauza lipsei alimentelor, a cozilor ce se formează în faţa magazinelor şi a inflaţiei puternice cauzate de unificarea recentă a celor două monede locale. ”Sper ca odată cu Congresul să se îmbunătăţească situaţia, pentru că preţurile sunt foarte mari. Salariile au crescut (…), dar nu de ajuns”, s-a plâns o pensionară în vârstă de 68 de ani, Maria Martinez.

Finalul dinastiei: Cuba inlatura de la conducere familia Castro dupa mai bine de 60 de ani. ”Internetul va revoluționa tara”
Imagine din Cuba

Analist economic, despre schimbarea din Cuba: ”Internetul ridică provocări la adresa Guvernului”

Un analist de la The Economist Intelligence Unit (EIU), Norman McKay, apreciază că plecarea fratelui lui Fidel Castro de la putere este un eveniment marcant nu doar pentru că reprezintă sfârșitul unei dinastii, ci şi pentru că are loc într-o perioadă de dificultăţi economice importante. Miguel Diaz-Canel, care este preşedinte din anul 2018, urmează să fie primul civil ajuns la conducerea partidului în cadrul căruia şi-a construit întreaga carieră.

”Asta nu înseamnă neapărat că va avea loc o schimbare brutală în stilul Partidului Comunist. Internetul ar urma să faciliteze revenidcări de transparenţă şi libertăţi, care ridică provocări la adresa Guvernului, pe care Partidul Comunist nu le va putea ignora”, a spus analistul.

Tinerii din Cuba vor mai multă libertate de exprimare

Dincolo de problemele economice, în ultimele luni Cuba se confruntă cu o nemulțumire socială fără precedent, după ce a fost implementat recent Internetului pe telefonul mobil, după manifestații ale unor artiști și după proteste ale unor disidenţi şi o mobilizare a altor sectoare ale societăţii civile, precum apărătorii animalelor. Tinerii cubanezi vor mai multă libertate de exprimare.

”Faptul că Raul Castro cedează conducerea Partidului Comunist în Cuba nu este adevărata schimbare. Adevărata schimbare este oricum în curs”, scria marţi pe Twitter Marco Rubio, un senator american de origine cubaneză.

Analist politic, despre atmosfera din Cuba

Analistul politic Harold Cardenas este de părere că în societatea cubaneză există un ”mare sentiment de oboseală”. Acest sentiment ar fi consecința unui amestec de efecte ale politicii administraţiei Donald Trump de presiune maximă asupra Cubei cu lipsa încrederii în planurile şi promisiunile liderilor din Cuba. Opoziția politică ar încerca să profite de acest lucru.

Sancţiunile pe care le-a impus Cubei fostul președinte american Donald Trump au dus la dispariţia, în 2019, a vapoarelor de croazieră pline de turişti americani. Un an mai târziu au dispărut și agențiile Western Union prin care cubanezii primeau bani de la rudele lor din străinătate. Totuși, oamenii s-au bucurat de apariția mai multor magazine în dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI