EXCLUSIV

Final de sezon pentru producătorii de pepeni: „S-a încheiat destul de devreme din cauza căldurii excesive”

Gabriela del Pupo 30.08.2022, 16:50
Final de sezon pentru producătorii de pepeni: „S-a încheiat destul de devreme din cauza căldurii excesive”

Din cauza secetei, anul acesta încă de la începutul sezonului fermierii din Dăbuleni au anunțat că producția este sacrificată. Zona Dăbuleni asigură un sfert din producţia de pepeni a României, însă, pepenele de Dăbuleni a lipsit din ofertă în marile supermarketuri. Impact.ro a stat de vorbă cu un producător local pentru a afla ce s-ar putea face la nivel de investiții pentru ca anul viitor, în caz de secetă, situația să nu se repete.

„Cred că din ce în ce mai puține plantații vom avea, cel puțin în zona noastră”

Pe solurile nisipoase din zona Dăbuleniului, judeţul Dolj, în mod normal, se fac anual 100.000 – 120.000 de tone de pepeni, conform datelor obținute de Ziarul Financiar. La final de sezon, fermierii au ieșit în pierdere cu investiția pe care au făcut-o pentru cultura de anul acesta. Flavia Bileru, producător din Dăbuleni, a declarat că jumătate din cultură a putut fi scoasă pe piață, iar calitatea nu s-a comparat cu anii anteriori.

„Sezonul s-a încheiat destul de devreme din cauza căldurii excesive, a fost soarele destul de puternic și efectiv… A RAS TOT. A fost un an foarte greu și cred că din ce în ce mai puține plantații vom avea, cel puțin în zona noastră.

Nu ne-a ajutat nimic: nici temperaturile, nici prețul. Din păcate, am ieșit în pierdere anul acesta, au fost și ani buni, nu avem ce să zicem”,  spune producătorul.

Fermierii din Dabuleni

Statul ignoră problemele fermierilor care se luptă cu seceta

În luna iulie, Direcția pentru Agricultură Dolj a primit o înștiințare din partea Stațiunii Dăbuleni prin care se anunța că Dunărea scăzuse cu 7 cm în doar 24 de ore și că puținele zone din județ irigate nu mai au apă suficientă pe canalele de irigații. Multe zone, însă, nu sunt irigate deloc. Promisiuni din partea autorităților s-au făcut, dar lucrările s-au tot amânat.

„Fiecare a udat cu ce a putut, s-a descurcat cum a putut. S-ar putea iriga zona, au fost promisiuni și pentru sistemul antigrindină și irigații, dar anul acesta nu s-a concretizat nimic. Și în cazul grindinei se întâmplă destul de des să strice cultura. Am scos mai puțin de 50% din cultură. Nici nu au apucat să se dezvolte, să ajungă la o mărime normală. Soarele i-a ars efectiv”, adaugă Flavia Bileru.

Și primarul municipiului Călărași a atras atenția asupra faptului că majoritatea culturilor sunt compromise.

„Seceta prelungită va genera probleme și pentru toamnă. Dacă nu vor fi precipitații, dacă nivelul Dunării va fi așa cum este, dacă pânza freatică, acolo unde oamenii au niște fântâni, nu-și va reveni sau nu se va urca vor fi probleme majore în perioada următoare. Deci nu în viitor. Suntem într-o problemă majoră în acest moment. 15 din cele aproximativ 1.000 de hectare cu pepeni cultivate anul acesta în Dăbuleni sunt compromise”, declara acum câteva săptămâni Sorin Sandu, primarul municipiului Călărași pentru Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...