Final de criză Belarus-Polonia? Gestul pe care l-a făcut Lukașenko, ce s-a întâmplat cu refugiații

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 19.11.2021, 08:56
Final de criză Belarus-Polonia? Gestul pe care l-a făcut Lukașenko, ce s-a întâmplat cu refugiații

Președintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a luat o decizie ce ar putea însemna finalul crizei dintre țara pe care o conduce și Polonia. Miile de refugiați care au rămas blocați în pădurile înghețate de la frontieră au avut parte de o surpriză.

Ce au făcut autoritățile din Belarus

În ultimele săptămâni, refugiații din Orientul Mijlociu au încercat să treacă frontiera, în special pe timpul nopții, şi s-au ciocnit uneori cu trupele poloneze. Belarus a fost acuzat de țările europene că a creat această criză transportând migranții și încurajându-i să treacă ilegal granițele Poloniei și Lituaniei, ca să se răzbune pentru sancțiunile ce i-au fost impuse de Uniunea Europeană.

De cealaltă parte, Belarus, susținut de Rusia, a respins acuzația, în timp ce mii de migranţi au rămas blocați în condiții dure. Un cuplu rănit au declarat joi dimineața ONG-ului numit Centrul Polonez pentru Ajutor Internaţional, că le-a murit copilul în vârstă de un an în pădure. Încă cel puțin alte opt persoane ar fi decedat la frontieră în ultimele luni.

Joi, autoritățile din Belarus au evacuat principalele tabere ale migranților de la granița cu Polonia. Un purtător de cuvânt al poliţiştilor de frontieră polonezi și un ofiţer de presă din Belarus au spus că taberele de la frontiera din vestul Belarusului sunt goale.

Final de criza Belarus-Polonia? Gestul pe care l-a facut Lukasenko, ce s-a intamplat cu refugiatii
Refugiati si forte de ordine

Ce s-a întâmplat cu refugiații

După ce au fost evacuați din tabere, în contextul unei intensificări a contactelor diplomatice, migranții ar fi fost duși într-un depozit din Belarus, aflat la mare distanță față de frontieră.

”Aceste tabere sunt acum goale, migranţii au fost duşi cel mai probabil la un centru de logistică, centru care nu este departe de punctul de trecere a frontierei Bruzgi.

Nu au existat alte astfel de tabere… dar au apărut grupuri în alte locuri care încercau să treacă graniţa. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore. Sunt încă nişte oameni în jur, dar în mod clar se goleşte”, a spus purtătorul de cuvânt polonez.

Ce propunere i-a făcut președintele Belarusului cancelarului Germaniei

Președintele Alexandr Lukaşenko a vorbit de două ori în trei zile cu Angela Merkel, în contextul în care în mod normal el era evitat de liderii europeni. Liderul rus Vladimir Putin i-a cerut acestuia, joi, să înceapă un dialog cu oponenții lui, care i-au pus însă condiția să elibereze mai întâi prizonierii politici.

Conform unei informări oficiale transmise joi de Belarus., Alexandr Lukaşenko i-a propus cancelarului German un plan pentru rezolvarea crizei. Mai exact, Uniunea Europeană să primească 2.000 de oameni, iar Belarusul să trimită alte 5.000 de persoane înapoi acasă.

Pe de altă parte, ministrul german de interne Horst Seehofer a respins propunerea şi a acuzat că are loc o dezinformare, întrucât Minskul nu ar fi înlăturat toate tensiunile din ultimele luni.

”Dacă am primi refugiaţi, dacă ne-am pleca în faţa presiunii şi am spune primim refugiaţi în ţări europene, atunci asta ar însemna punerea în aplicare a bazei acestei strategii perfide”, a spus Horst Seehofer.

În plus, o sursă guvernamentală germană a transmis că Germania nu a convenit niciun acord cu președintele Belarusului. Mai mult, Comisia Europeană a spus că nu ar putea exista nicio negociere cu Belarus în privința situației refugiaților.

Joi, peste 400 de kurzi irakieni s-au înregistrat pe un aeroport din Minsk pentru a zbura înapoi în acasă, acesta fiind primul zbor de repatriere din luna august. Printre cei care au campat la granițele Belarusului, cu speranța unei vieți mai bune în Uniunea Europeană, s-au numărat mulți irakieni.

Urmăriți Impact.ro și pe