Filmul lui Vladimir Găitan pe care comuniștii l-au interzis. De ce i-a deranjat atât de tare

Mihai Roșoiu 11.11.2020, 08:24
Filmul lui Vladimir Găitan pe care comuniștii l-au interzis. De ce i-a deranjat atât de tare

Actorul Vladimir Găitan a murit pe 10 noiembrie. Cunoscutul artist a fost protagonistul unuia dintre cele mai controversate filme din perioada comunismului. Filmul lui Vladimir Găitan pe care comuniștii l-au interzis este „Reconstituirea”. Producția realizată la finele anilor 60 a stârnit un val de critici din partea conducerii de partid. Pentru peliculă, regizorul Lucian Pintilie a decis să se folosească de doi tineri și promițători actori: George Mihăiță și Vladimir Găitan.

Filmul lui Vladimir Găitan pe care comuniștii l-au interzis, criticat de Nicolae Ceaușescu

Vladimir Găitan a murit pe 10 noiembrie după o lungă și grea suferință. Lumea artistică deplânge dispariția actorului, un actor care și-a început cariera în cel mai incendiar mod. Găitan a fost unul dintre cei doi eroi principali ai filmului Reconstituirea, o producție care avea să fie interzisă din cauza mesajului „nesănătos” pe care-l transmitea.

Însuși liderul Partidului Comunist Român avea să critice în termeni duri filmul lui Lucian Pintilie, un regizor care ieșea deseori din tiparele vremii. Filmul cu Vladimir Găitan și George Mihăiță a fost înfierat de Nicolae Ceaușescu într-o ședință de partid:

„În legătură cu filmul acesta „Reconstituirea“, mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică niste milițieni. Ei și? În tarile capitaliste polițiștii sunt criticați în fiecare zi. Ceea ce este negativ, după părerea mea, este că se prezintă tineretul nostru că un tineret primitiv. Acest lucru nu este real și pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”, spunea dictatorul.

Instantaneu din filmul lui Vladimir Gaitan interzis de comunisti
Instantaneu din filmul lui Vladimir Gaitan interzis de comunisti

Reconstituirea, cel mai bun film din istoria cinematografică românească

Pentru Vladimir Găitan, filmul Reconstituirea avea să fie și rampa de lansare în lumea artistică. Prestația sa în rolul tânărului Ripu a fost apreciată de critici, chiar dacă regimul a interzis pelicula.

Povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, se transformă într-o crimă. Realizat în alb/negru, filmul a avut premiera în ziua de 5 ianuarie 1970, însă a fost interzis la scurt timp. Filmul a fost redifuzat abia în 1990. Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, malițios, cinic, ne introduce în infernul românesc.

De curând, „Reconstituirea” a fost declarat de către Asociația Criticilor Români de Film cel mai bun film românesc din toate timpurile. De asemenea, prestația lui Vladimir Găitan din peliculă este considerată cea mai bună din întreaga sa carieră.

Filmul lui Vladimir Găitan pe care comuniștii l-au interzis a fost doar începutul unei cariere remarcabile. Regretatul actor a fost distribuite în multe producții românești de marcă. De la Ultima noapte de dragoste și până la Noi cei din linia întâi sau Năpasta, Găitan a reușit roluri apreciate.

Pe 10 noiembrie, Vladimir Găitan a decedat din cauza unui cancer limfatic de care suferea mai de multă vreme.

 

Urmăriți Impact.ro și pe