Fermierii români riscă să intre în faliment: „Am subliniat problemele generate de amestecul de către intermediari a produselor din Ucraina cu cele din România”

Elena Avramescu 17.03.2023, 12:10
Fermierii români riscă să intre în faliment: „Am subliniat problemele generate de amestecul de către intermediari a produselor din Ucraina cu cele din România”

Fermierii români au emis un nou avertisment, spunând că vor intra garantat în faliment în cazul în care nu-și vor vinde produsele. Acest lucru se poate întâmpla deoarece suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este disproporţionată.

Motivul pentru care fermierii români riscă să intre în faliment

Federaţia Naţională PRO AGRO, LAPAR şi UNCSV a decis să amintească autorităţilor problemele prin care trece sectorul agricol în contexul prelungirii conflictului armat din Ucraina. Fără a sta pe gânduri, România a oferit sprijin necondiţionat pentru refugiaţii ucrainieni, ajutând la facilitarea tranzitului produselor agricole din Ucraina către statele din Uniunea Europeană.

Se pare că volumele suplimentare de marfă ucraineană nu au făcut altceva decât să exercite presiuni uriașe asupra preţurilor, tocmai de aceea s-au creat mari scăderi pe piaţa grâului, porumbului, rapiţei și așa mai departe.

„Am subliniat, în repetate rânduri, problemele generate de amestecul de către intermediari a produselor din Ucraina cu cele din România şi vânzarea lor fără a se specifica originea corectă; acest lucru afectează imaginea României pe piaţa internaţională şi va avea un efect pe termen lung asupra preţurilor produselor din România. Neconformităţile şi abaterile de la standardele de calitate zădărnicesc eforturile, deloc puţine, ale fermierilor europeni de a fi furnizori de hrană curată.

Prin rolul său de reprezentant al intereselor fermierilor şi cooperativelor din România, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat încă din mai 2022 introducerea unor clauze de salvgardare în legislaţia privind eliminarea tarifelor de import pentru Ucraina; aceste clauze nu au fost însă incluse, decidenţii europeni dând doar asigurări că vor veghea îndeaproape şi vor acţiona în cazul unor dereglări.

Dereglările s-au arătat curând şi au fost suportate cu bună-credinţă de către fermierii români, care nu au avut alt sprijin decât propria inventivitate şi propriile resurse”, au notat fermierii.

Fermierii romani risca sa intre in faliment
Fermierii români riscă sa intre in faliment

Aceștia au ținut să mai precizeze că solidaritatea nu poate fi doar într-un singur sens iar „povara consecinţelor războiului nu poate fi suportată doar de statele limitrofe zonei de conflict, ci trebuie distribuită în egală măsură între statele membre”.

„Fiindcă nu putem schimba geografia, există nevoia unor măsuri de sprijin echitabile. Eforturile fermierilor români şi nevoile lor, strict legate de consecinţele războiului, au fost supuse atenţiei autorităţilor române şi a celor europene în repetate rânduri. Este o concurenţă neloială la adresa României, la adresa noastră, a fermierilor şi cooperativelor: din moment ce nu avem voie să cultivăm plante rezultate din tehnici de ameliorare moderne, cum putem să importăm produse agroalimentare GMO fără trasabilitatea necesară, conform regimului lor de reglementare?

Considerăm că România are o mare problemă legată de reprezentarea interesului naţional într-un context internaţional. Este o lipsă de corectitudine şi solidaritate între ţările membre UE pentru rezolvarea acestei probleme punctuale de criză. Considerăm că fără acordarea unui ajutor financiar de minim 100 euro/tona de produs pentru mărfurile agricole blocate în magaziile/silozurile fermierilor în această perioadă, vom discuta de falimentul fermierilor români, în anul 2023.

Estimăm că pentru cca 2 mil de tone blocate în stocuri, impactul financiar asupra fermierilor din România este de cca. 200 milioane de euro, în minus. Fermierii au înfiinţat culturi agricole cu costuri mari de producţie în 2022 şi 2023, iar preţurile mici de vânzare ale acestora conduc către vânzarea în pierdere, iar pe termen scurt şi mediu înseamnă falimentul şi dispariţia majorităţii fermierilor autohtoni”, au mai spus aceştia.

Nu în ultimul rând, fermierii susțin că suma de 10 milioane de euro propusă a fi alocată României din rezerva de criză a UE este extrem de disproporţionată în raport cu pagubele majore suferite de sectorul agricol românesc. În acest sens, compensările primite de fermieri ar fi fără niciun efect, iar suma necesară este de minim 200 milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...