Fenomenul unic remarcat pe cer într-o zonă izolată a lumii. Explicația cercetătorilor e neașteptată. Foto

Andra Daoud 17.06.2022, 08:06

Natura este spectaculoasă de multe ori fără să se întâmple nimic deosebit, însă atunci când au loc anumite fenomene, rezultatul este cu atât mai fascinant. Oamenii care locuiesc în Noua Zeelandă și Australia au remarcat culori deosebite pe cer la răsăritul și la apusul soarelui, iar explicația oamenilor de știință pentru aspectul norilor este una neașteptată.

Cum se explică fenomenul remarcat de oameni pe cer

Oamenii din Noua Zeelandă au bombardat cu mesaje Institutul Național al Apei și Atmosferei din această țară, după ce cerul a căpătat culori roșiatice și violet la răsărit și la apus. Cetățenii au vrut să știe ce cauzează acest fenoment, pe care l-au caracterizat drept ciudat, dar minunat în egală măsură. Cercetătorii au venit cu o explicație pentru nuanțele deosebite pe care le capătă cerul la începutul și la sfârșitul zilei.

Oamenii de știință au anunțat că la Stația de Cercetare Atmosferică Lauder din Otago au fost detectate creșteri neobișnuite ale nivelului de aerosoli din atmosferă, la aproximativ 20 de kilometri deasupra țării. La rândul lor, cercetătorii din Paris au transmis că datele din satelit arată că s-a triplat concentrația de aerosoli din atmosferă în zona Noii Zeelande, începând din luna aprilie.

Potrivit cercetătorilor, aerosolii sunt amestecați cu cenușa vulcanică rezultată în urma erupției vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apa, din luna ianuarie. Aerosolii și cenușa s-au împrăștiat în atmosferă pe tot globul, iar acum s-au îndreptat către sud.

Fenomenul unic remarcat pe cer intr-o zona izolata a lumii. Explicatia cercetatorilor e neasteptata. Foto
Cerul vazut din Melbourne, Australia, la apus

Erupția vulcanului a fost vizibilă din spațiu

„De obicei, când vezi un răsărit sau un apus, norii sunt cei care creează cele mai vibrante culori. Cu toate acestea, atunci când aerosolii stratosferici sunt prezenți după o erupție vulcanică, aceștia împrăștie lumina pe măsură ce soarele coboară sau răsare dincolo de orizont, creând nuanțe de albastru și violet pe cer”, a explicat Nava Fedaeff, unul dintre cercetătorii care au studiat fenomenul.

Vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apa a erupt în luna ianuarie, iar explozia a putut fi văzută din spațiu. Cercetătorii spun că forța exploziei a fost echivalentă cu 1.000 de bombe de la Hiroshima. Erupția vulcanului a declanșat un tsunami în Oceanul Pacific și a provocat o undă de șoc care s-a propagat câteva mii de kilometri, până pe coastele Americii de Sud.

Insulele Tonga au fost la un pas de a rămâne fără internet după ce erupția vulcanului a secționat un cablu submarin de comunicații. Vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apai se află la 65 de kilometri nord de Nuku’alofadin și a erupt pe 15 ianuarie, producând un tsunami care a inundat coastele Pacificului, din Japonia până în SUA şi trecând prin Peru.

Urmăriți Impact.ro și pe