Fenomenul Netflix: câți români s-au abonat la serviciile de streaming video și de ce reprezintă un business de succes

Alexandru Ioanid 30.06.2019, 13:53
Fenomenul Netflix: câți români s-au abonat la serviciile de streaming video și de ce reprezintă un business de succes

Serviciile de streaming video reprezintă viitorul, susțin mulți specialiști. Mulți dintre ei cred că posturile de televiziune clasice vor dispărea, încet dar sigur, în era dominată de tehnologie și automatizare. Serviciile de streaming video au ajuns, de ceva ani, și în România, iar succesul lor e mai mult decât garantat.

Din România pot fi accesate mai multe servicii de streaming video, printre care Netflix, HBO Go și Amazon Prime. Primele două sunt cele mai cunoscute pentru că producțiile pot fi vizionate cu subtitrare în limba română, dar conținut original există și pe Amazon Prime, chiar dacă platforma nu oferă, deocamdată, subtitrare în limba română.

Românii au îmbrățișat extrem de repede aceste servicii. Principalul beneficiu e că pot urmări producțiile atât în confortul casei, în fața televizorului, cât și pe tabletă sau telefon mobil.

Câți români folosesc serviciile de streaming video

Serviciile de streaming video sunt folosite în prezent de peste jumătate dintre românii utilizatori de internet. arată datele unui studiu realizat de EXACT Business Solutions. Autorii cercetării remarcă faptul că, urmă cu doar şase luni, în noiembrie 2018, 42% dintre românii utilizatori de internet foloseau servicii de streaming video pentru a se relaxa în timpul liber.

În prezent, procentul acestora a crescut la 52%, potrivit unui studiu.

Utilizatorii de internet petrec zilnic între una și doă ore pentru a viziona filme și seriale, în funcție de platforma de streaming online aleasă. Odată cu această creștere, se remarcă și cea înregistrată de utilizarea smart TV-ului, atunci când ne referim la modalitatea de accesare a internetului.

Astfel, în prezent, 36% dintre internauții români folosesc lunar smart TV-ul, pentru a fi online.

„Dacă privim spre cifrele înregistrate acum un an și jumătate (primul val al studiului „Digital ®Evolution: Connected Consumer Monitor”, realizat în noiembrie 2017), când doar 24% dintre onlineri utilizau smart TV-ul, constatăm că, în 18 luni, rata de utilizare a acestui tip de device s-a bucurat de o creștere spectaculoasă – de 50%”
Julien Zidaru, Managing Partner EXACT Business Solutions

Românii migrează de pe Facebook pe Netflix

Apariția serviciilor de streaming video a modificat și din comportamentul utilizatorilor de internet, spun autorii studiului. Practic, crește numărul minutelor alocate zilnic platformelor de streaming și scade numărul celor petrecute pe rețelele de socializare.

Principalele rețele sociale înregistrează în prezent o scădere zilnică de 20 de minute, comparativ cu cifrele analizate în noiembrie 2017.

Incidența utilizării rețelelor sociale nu se modifică, românii continuă să le acceseze zilnic, singura modificare fiind reprezentată de scăderea mediei minutelor zilnice, alocate.

Informațiile sunt parte a celui de-al patrulea val al studiului „Digital ®Evolution: Connected Consumer Monitor”, realizat de EXACT Business Solutions în luna mai 2019. Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, rezidente în mediul urban și rural și utilizatoare de internet. Volumul eșantionului a fost de 1.061 respondenți. Chestionarul a fost realizat online.

Urmăriți Impact.ro și pe