Meteorologii vin cu vești rele pentru toată Europa. Aflăm de la meteorologi că un fenomen de temut se poate întoarce la noi în țară și ne poate aduce temperaturi extrem de ridicate în vara anului 2023. Vorbim poate despre cea mai călduroasă vară din istorie, cu temperaturi la care, pur și simplu, vom simți că ne topim.
Meteorologii au făcut un avertisment important pentru vara aceasta, care se anunță a fi cu adevărat incendiară. Aflăm de la specialiști că sezonul acesta ar putea fi cel mai cald din istorie, în condițiile în care fenomenul El Nino se va întoarce și va lovi din plin Europa.
Conform specialiștilor, El Nino face ca vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului să încetinească, iar apa caldă să fie împinsă spre est. Astfel, temperaturile de la suprafața oceanului vor fi mult mai ridicate și s-ar putea ajunge la călduri-record fie vara aceasta, fie în vara anului 2024.
Oficialul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene spune că nu se știe momentul exact când va lovi temutul fenomen, dar consideră că acela este tot mai aproape.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.
Situația nu a fost mai bună nici în anul 2022. Conform datelor prelucrate în cadrul unui studiu recent, Europa a avut parte de cea mai călduroasă vară anul trecut, în urma căreia și-au pierdut viața 20.000 de oameni. De altfel, multe recolte au fost distruse de temperaturile mult mai ridicate și fermierii au suferit pagube enorme, episoade care anul acesta pot avea un impact mult mai mare.
Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre ce se va întâmpla în vara anului 2023 și veștile nu sunt deloc bune. De la specialist aflăm că nu vom avea parte de ploi, iar deficitul se vede încă din primăvară. Problemele cu apele subterane duc, implicit, la valuri mari de căldură, la un aer irespirabil în plin sezon.
”Din punct de vedere climatic și statistic ne putem aștepta la valuri de căldură care să fie intense, să dureze și pe suprafețe mari. Din păcate, am avut o iarnă în mare parte din Europa fără zăpadă, fără precipitații multe și cu temperaturi destul de ridicate, în așa fel încât în multe zone din vestul și sudul Europei, în primăvară avem deja deficit de precipitații.
Avem și probleme legate cu apele subterane, cu debitele râurilor și acest lucru poate să influențeze inclusiv temperaturile extreme, extremele pozitive, adică să avem o amplificare a valurilor de căldură. ”, spunea climatologul.