Fenomenul incredibil care ar avea loc dacă ne-am deplasa cu viteza luminii. Toată lumea îşi doreşte asta!

Beatrice Dumitru 30.11.2021, 21:00
Fenomenul incredibil care ar avea loc dacă ne-am deplasa cu viteza luminii. Toată lumea îşi doreşte asta!

Lumina este cel mai rapid lucru din Univers cunoscut de oameni. Viteza luminii este de aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă. Dar ce s-ar întâmpla dacă viteza ar fi mult mai mică? Oamenii de știință au creat un joc cu acest scenariu pentru a încerca să găsească un răspuns la această întrebare.

Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar călători cu viteza luminii

Orice jucător poate experimenta acest scenariu ipotetic într-un joc pe computer, creat de Gerd Kortemeyer, director de dezvoltare educațională și tehnologie la ETH Zurich, o universitate de știință, tehnologie, inginerie și matematică din Elveția, și colegii săi. În joc, se pot vedea efectele bizare ale schimbării culorilor și luminozității și chiar modificări ale lungimii obiectelor, așa cum le percepem, dacă viteza luminii ar fi mult mai mică, scrie Live Science.

Dar fizicienii au stabilit că s-ar întâmpla lucruri neobișnuite dacă oamenii ar putea călători cu o viteză apropiată de cea a luminii, susține Gerd Kortemeyer. Conform teoriei relativității a lui Albert Einstein, timpul încetinește. În acest scenariu, o persoană ar îmbătrâni mai încet, iar fenomenul se numește dilatarea timpului. Un alt efect ar fi acela că obiectele staționare pe lângă care trece cineva care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii se scurtează.

Fenomenul incredibil care ar avea loc dacă ne-am deplasa cu viteza luminii. Toată lumea îşi doreşte asta!
Ce s-ar întâmpla dacă ne-m deplasa cu viteza luminii. Sursa foto: Unsplash / Umberto

Gerd Kortemeyer și colegii de la MIT Game Lab au creat un joc pe computer pentru a ilustra cum ar fi lumea dacă viteza luminii ar fi suficient de lentă încât relativitatea specială să fie observată în viața de zi cu zi. Jocul, lansat în 2012 și numit „A Slower Speed of Light”, arată că jucătorul controlează un personaj care strânge globuri asemănătoare unei mingi de plajă. De fiecare dată când personajul colectează unul dintre cele 100 de globuri, viteza luminii încetinește.

Fenomenul comparat cu mersul prin ploaie

Cu alte cuvinte, dacă viteza luminii ar fi mult mai mică, obiectele care se deplasează aproape de această viteză ar putea părea mai lungi și/sau deformate pentru cei care le observă.

Cercetatării au comparat fenomenul cu mersul prin ploaie. Atunci când mergi prin ploaie te uzi mai mult în față, decât în spate, iar pe măsură ce mergi întâlnești mai multe picături de ploaie decât dacă ai sta pe loc. Dar partea din față îți protezerază spatele de acele picături de ploaie. Ceva similar s-ar întâmpla dacă te-ai mișca aproape de viteza luminii, a spus Kortemeyer.

Explicația este că lumina este formată din particule, numite fotoni, care sunt ca niște picături mici de lumină. Pe măsură ce te deplasezi către un obiect, acesta pare mai luminos decât atunci când stai nemișcat, deoarece pătrunzi în fotonii săi. Acest lucru se numește efectul de reflecție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...