Fenomenul care ia amploare în întreaga lume. Unde dispar banii cash

Mihnea Tălău 10.10.2022, 23:39
Fenomenul care ia amploare în întreaga lume. Unde dispar banii cash

Un fenomen îngrijorător se manifestă în întreaga lume. Cash-ul dispare, iar bancherii nu știu unde. Cum băncile centrale nu ştiu cât cash există piața, se poate întâmpla ca acestea să tipărească prea mulţi bani, riscând o creştere a inflaţiei.

Băncile ar putea tipări prea mulţi bani şi riscă o creştere a inflaţiei

Băncile emit mai multe bancnote decât oricând şi totuşi acestea par să dispară de pe faţa pământului. Astfel, Băncile Centrale nu ştiu unde se duc banii, sau de ce dispar aceştia şi încearcă să dezlege misterul, scrie Wall Street Journal.

Se poate presupune că unii australieni îngroapă banii, elveţienii îi ascund în cele mai ciudate locuri, iar germanii îi depozitează probabil sub saltea.

Toate acestea se întâmplă, cu cât societăţile şi companiile sunt în curs de a renunţa la cash, având în vedere creşterea explozivă a plăţilor cu carduri şi aplicaţiile de pe telefon.

BCE a inregistrat cea mai mare majorare a dobanzii din istorie. Ce spun expertii despre o recesiune in Europa

Valoarea dolarilor americani aflaţi în circulaţie a atins aproximativ 1.700 mld. în anii trecuți, în creştere de la 1.200 mld. în 2013.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Pentru a da de urma banilor, în zia de azi, pare a fi scenariu de film. Bancnotele în dolari sunt adesea vitale pentru bandele criminale, dar sunt populare şi în rândul colecţio­narilor care se tem de o viitoare prăbuşire a sistemului financiar.

Bancherii nu iau urma cash-ului doar pentru a-şi satisface propria curiozitate. Dacă băncile centrale nu ştiu cât cash există, ar putea tipări prea mulţi bani şi riscă o creştere a inflaţiei.

Oamenii îşi ascund banii peste tot

„Oamenii îşi ascund banii peste tot“, arată Sven Bertelmann, director al centrului naţional de analiză al Bundesbank.

Uneori bancnotele sunt îngropate în grădină, unde încep să se descompună, sau ascunse în poduri. Chiar Bundesbank crede că peste 150 miliarde de euro sunt puse la saltea în Germania. Banca Centrală Europeană, şi alte bănci, au încercat să ceară ajutorul publicului.

„Toată lumea spune că nu ţine bani la saltea, dar banii se află clar undeva“, spune Henk Esselink, de la divizia de management monetar a BCE.

„Nu putem explica în întregime de ce deţinerile de cash sunt în creştere şi unde se duc toţi aceşti bani“, mai spun bancherii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...