Fenomenele meteo extreme nu se mai opresc în România. Ce urmează după o zi cu furtuni

Stan Filon 06.07.2021, 13:23
Fenomenele meteo extreme nu se mai opresc în România. Ce urmează după o zi cu furtuni

Fenomenele meteo extreme au devenit deja o obișnuiță pentru români. Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă pentru următoarele ore. Vor fi ploi torențiale și furtuni, după care canicula se va instala din nou în țara noastră.

Fenomenele meteo extreme nu se mai opresc în România

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că astăzi, până la ora 21.00, local în estul, sud-estul și parțial în centrul țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și chiar condiții de grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp.

După acest episod de ploi torențiale și furtuni, în perioada 7-11 iunie, meteorologii avertizează că ne vom confrunta cu un val de căldură care va provoca disconfort termic accentuat. Valul de căldură se va intensifica în regiunile vestice și sud-vestice, unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere, îndeosebi în sud.

Fenomenele meteo extreme nu se mai opresc in Romania
Fenomenele meteo extreme nu se mai opresc in Romania

Ploi urmate de caniculă

”Vremea va fi într-un proces, de la o zi la alta, de încălzire semnificativă în special în partea de vest și sud vest a țării. Marți vorbim de 35 de grade pe arii extinse în partea de vest și sud-vest a țării pentru ca miercuri valori de 36-38 de grade Celsius să fie de interes până la finele săptămânii”, a declarat Elena Mateescu.

Specialiștii ANM au anunțat cum va fi vremea în toată luna iulie. Astfel, am aflat că vom avea parte de temperaturile ușor mai ridicate decât cele normale pentru ceastă perioadă a anului. Vestul tarii va face exceptie, pentru ca acolo sunt asteptate temperaturi ridicate in urmatoarele patru saptamani, conform meteo.ro.

Nopți tropicale aproape ce Cercul Polar

Până pe data de 12 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

Vremea pare să se schimbe total, la nivel planetar. Specialiștii spun că Arctica se încălzește de trei ori mai repede decât celelalte regiuni. Asta a dus la temperaturi neobișnuit de ridicate chiar și în țările nordice, obișnuite în trecut cu temperaturi foarte scăzute. Ei bine, recent au fost înregistrate 35 de grade Celsius în Finlanda, de exemplu,unde au fost și mi multe ”nopți tropicale”, adică temperaturile au rămas de peste 20 de grade celsius chir și pe timpul nopții!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...