Fenomene extreme în România. Zonele din țară care vor fi afectate azi, ce atenționari meteo sunt

Nicu Stan, Mihai Cheleș 30.06.2021, 13:44
Fenomene extreme în România. Zonele din țară care vor fi afectate azi, ce atenționari meteo sunt

Fenomene extreme în România. Zonele din țară care vor fi afectate azi, ce atenționari meteo sunt, vedeți în articolul de mai jos.

Avertizări noi de la ANM. Cădură sufocantă și furtuni. Unde plouă, unde va fi foarte cald

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat fenomene extreme în țara noastră. Astfel, ANM a actualizat, miercuri, avertizările Cod portocaliu și Cod galben de ploi torențiale, vijelii și caniculă.

Fenomenele extreme vor afecta toată România. Nu mai puțin de 26 de județe sunt afectate de furtuni, în timp ce 6 sunt afectate de căldură excesivă.

Fenomene meteo extreme in Romania
Fenomene meteo extreme in Romania

Cod galben de furtuni

Astfel, de miercuri de la ora 11.00 până joi la 12.00 va activa un Cod galben în cea mai mare parte a țării. În această perioadă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-40 de litri pe metrul pătrat.

Fenomenele asociate instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri, în special după orele serii și în restul României.

Cod portocaliu de furtuni

În plus, începând de miercuri de la ora 14.00 până joi la ora 6.00, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu. Astfel, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, zonele de munte, în sudul Banatului, iar în cursul nopții și în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Adică, vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 de kilometri la oră, precum și frecvente descărcări electrice și grindină.

Vor fi ploi abundente

Ploile în acest interval vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 de litri pe metrul pătrat și izolat 60-70 de litri pe metrul pătrat.

Codul portocaliu cuprinde județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Botoșani, Iași, Bacău și Vrancea. Instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată până la sfârșitul acestei săptămâni.

Avertizare de caniculă

Pe de altă parte, miercuri, între orele 12.00-22.00, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, va fi disconfort termic accentuat, adică caniculă, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade Celsius.

Val de căldură pesistent

Meteorologii au emis o altă avertizare Cod portocaliu pentru miercuri, un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Afectate vor fi județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, iar valul de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat vor persista,. Valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35-38 de grade Celsius. Nu în ultimul rând, joi, în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe