Un fenomen spectaculos s-a înregistrat pe plaja din stațiunea Mamaia. În ultimele zile, țărmul s-a erodat în urma furtunilor și a valurilor mari. Plaja arată acum ca o minifaleză. Specialiștii spun că acest fenomen poartă numele de cliffing.
Plajele litoralului, pustii pe perioada iernii, ne fac felurite surprize. Apa mării o corodează, apărând adevărate dune de nisip. Este vorba despre fenomenul de cliffing. O înregistrare video efectuată pe plaja din zona Rex din stațiunea Mamaia, surprinde acest interesant fenomen natural.
”Marea îşi ia înapoi ce i-a fost luat, am putea spune”, scrie ziuaconstanta.ro.
Cliffing-ul reprezintă desprinderea marginilor dinspre mare ale dunelor de coastă și absența unor noi dune anterioare (sau formarea de noi dune anterioare cu o durată de cel mult câțiva ani) este foarte răspândită de-a lungul coastelor lumii, o consecință a prevalenței moderne a eroziunii plajelor.
Problema de la Mamaia se poate rezolva se va rezolva după ce utilajele vor nivela zona respectivă.
Zona de plajă din Mamaia-Mamaia Nord s-a extins cu zeci de hectare datorită unui proiect de reabilitare a zonelor costiere. Plajele s-au lărgit chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă.
Proiectul de reducere a eroziunii costiere este una dintre cele mai importante investiţii ale României, acesta fiind de peste 840 de milioane de euro. La final, ţara noastră va avea 226 de hectare noi de plaje, începând de la Năvodari şi până la 2 Mai.
În zona Mamaia-Mamaia Nord, lucrările au început în toamna anului 2020 și peste 50 de hectare de plajă sunt acum la dispoziţia turiştilor.
Dar iată că, în iarnă, marea agitată îşi recuperează o parte din teritoriul „furat”. Specialiștii spun că marea îşi creează astfel profilul de stabilitate, profilul de echilibru natural, fapt care poate face ca în cel mult 3 ani, alţi 40 de metri de plajă să dispară în mare.