Fenomen spectaculos pe cerul Europei. Este vizibil din mai multe țări, inclusiv din Ungaria. Imagini senzaționale

Beatrice Dumitru 24.04.2023, 18:01

Un fenomen spectaculos poate fi văzut pe cerul Europei din mai multe țări, inclusiv din Ungaria. Un astfel de eveniment nu este atât de neobișnuit, aproximativ 100 au loc la fiecare 11 ani, Despre ce fenomen este vorba și ce este, de fapt.

Fenomenul de pe cerul Europei

Fenomenul spectaculos a fost vizibil din nordul, centrul, vestul Europei, nordul Rusiei, Nordul Statele Unite, Canada și Australia, în emisfera sudică.

Aurora Boreală, căci despre acest fenomen este vorba, a fost vizibilă pe cerul mai multor țări europene, printre care și Ungaria, Germania, Letonia sau Estonia. De fapt, evenimentul este o furtună geomagnetică declanşată de o explozie solară care a avut loc duminică, 23 aprilie 2023. Aceste condiții se vor menține și în această noapte.

Ce este Aurora Boreală

Aurora Boreala sau Luminile Nordului, este un fenomen optic ce constă ântr-o strălucire intensă observată pe cer, noaptea, în regiunile din proximitatea zonelor polare. Termenul a fost folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romanaă a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Fenomenul, cunoscut sub numele de Aurora Boreală, are loc atunci când particulele emise de soare se ciocnesc de particule care sunt deja prinse în jurul câmpului magnetic al Pământului și pot fi văzute adesea în zone din Islanda, Canada și Alaska.

Aurora Boreală apare aproximativ 200 de nopți pe an în Finnish Lapland, regiunea cea mai mare și mai nordică a Finlandei.

O furtună magnetică a lovit Pământul

Un alt fenomen spectaculos a avut loc pe 20 și 21 aprilie 2023, când o furtuna magnetică a lovit Pământul. Furtunile rezultă dintr-o creștere bruscă a particulelor emise de erupțiile solare care ajung în magnetosferă și, astfel, se crează modificări în câmpul magnetic al Pământului.

Aceste furtuni sunt de natură globală și încep în toate punctele Pământului în același timp. Cu toate acestea, magnitudinea furtunilor observate variază de la un loc la altul. În această perioadă, unii oameni se pot simți rău, dar influența furtunilor magnetice este resimțită cel mai puternic de persoanele în vârstă, de femeile însărcinate sau de cei cu boli cronice.

Printre simptomele pe care oamenii le simt în timpul unei furtuni magnetice se numără amețeala, greața, durere la nivelul mușchilor și articulațiilor, hipertensiune arterială, insomnie sau iritabilitate crescută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...