Femeile din echipa naţională de fotbal a Afganistanului, terorizate de regimul taliban. „Nu pot să respir, sunt în faţa uşii mele”

Andrei Cezar 19.08.2021, 16:43

Situația de-a dreptul tulburătoare din Afganistan îi afectează și pe sportivii aflați acolo. Femeile din echipa națională a Afganistanului sunt terorizate de regimul taliban și declară că le este frică acum pentru viața lor. Fostul căpitan al naționalei feminine de fotbal, Khalida Popal, a făcut dezvăluiri tulburătoare despre modul cum sunt ”vânate” jucătoarele de fotbal.

Jucătoarele din echipa naţională de fotbal a Afganistanului, terorizate de regimul taliban

Khalida Popal a părăsit Afganistanul în 2011 și a plecat în Danemarca. Ea a solicitat azi politic în 2016, iar acum lucrează ca directorul sportiv al naționalei feminine de fotbal din țara nordică. Pe fondul evenimentelor îngrijorătoare care se derulează de câteva zile în țara sa natală, Popal încearcă să îi ajute, așa cum poate, pe sportivii care se află acolo. Ea a povestit, într-un interviu recent, prin ce trec jucătoarele de fotbal ale Afganistanului.

”Primesc mesaje de la jucătoare din Afganistan, care plâng, care susțin că se simt abandonate, blocate în propriile case de teama de a ieși pe străzi. Le este frică! Toate visele tocmai au dispărut! Este un coșmar.

Primesc multe filmulețe care spun că ‘persoanele împotriva cărora am vorbit sunt acum în fața ușii mele. Nu pot respira! Sunt atât de speriată, nu există protecție’!”, a dezvăluit Khalida Popal, citată de BBC.

Khalida Popal
Khalida Popal

”Viața lor este în pericol”

Pentru a le proteja pe jucătoare, Popal a închis contul de Twitter al naționalei feminine, tocmai pentru a șterge orice urmă de identificare a fotbalistelor. De asemena, ea renunțe la orice cont de socializare pe care l-ar avea.

”Am încurajat femeile și fetele să se ridice, să fie curajoase, îndrăznețe, să-și urmeze visurile iar acum le spun să nu mai spună nimic, să-și închidă conturile de pe rețelele sociale.

Acest fapt provoacă atât de multă durere. Jucătoarele au fost vocale, au susținut cu tărie drepturile femeilor, iar acum viața lor este în pericol”, a mai spus Khalida Popal.

Talibanii au mai guvernat în Afganistan între anii 1996 și 2001. Regimul opresiv a hotărât ca fetele să nu aibă acces la educație. De asemenea, femeile nu aveau voie să părsească locuința fără o rudă de sex masculin, nu li se permitea să aibă un loc de muncă și au fost forțate să aibă mereu corpul complet acoperit și să poarte pe cap celebrul burqa ce acoperă fața.

Pedepsele pentru nerespectarea regulilor stabilite de către extremiștii islamiști erau dintre cele mai sângeroase: de la bătăi, la lovitul cu pietre și în unele cazuri chiar uciderea persoanei care nu se supunea.

Urmăriți Impact.ro și pe