Femeile care au dreptul să poarte alb în fața Papei. Sunt doar 7 în întreaga lume

Andra Daoud 24.07.2022, 18:43
Femeile care au dreptul să poarte alb în fața Papei. Sunt doar 7 în întreaga lume

Cei care au șansa să îl întâlnească personal pe Papa de la Roma trebuie să respecte un protocol riguros, stabilit de Vatican. Ținuta este un punct important pe lista cu reguli pe care trebuie să le respecte cei care intră în contact cu Suveranul Pontif. În timp ce majorității oamenilor le este interzis să poarte alb atunci când îl întâlnesc pe Papa, există și câteva excepții. Sunt doar 7 femei în întreaga lume care se pot îmbrăca în această culoare la întâlnirea cu Papa.

Ce femei au voie să se îmbrace în alb la întâlnirea cu Papa

Întâlnirea cu Suveranul Pontif trebuie să respecte anumite rigori ce țin atât de protocol, cât și de ținută. În ceea ce le privește pe femei, în timpul vizitelor oficiale în care îl întâlnesc pe Papa, acestea trebuie să respecte câteva reguli stricte. În general, în timpul unei audiențe oficiale, femeile trebuie să poarte culoarea negru. Dacă ne uităm la fotografiile cu întâlnirile Papei de-a lungul timpului, vom observa că majoritatea femeilor au purtat ținute sobre, negre.

Protocolul cu privire la ținuta femeilor presupune nu doar culoarea negru, ci și lungimi decente: fusta sau rochia trebuie să acopere genunchii, dar nici brațele, spatele și decolteul nu trebuie să fie la vedere. Pantofii asortați ținutei trebuie să fie de culoare neagră, cu tocuri medii sau joase. Și capul ar trebui să fie acoperit cu o dantelă de culoare neagră.

Orice regulă are însă și câteva excepții. Protocolul de la Vatican prevede câteva situații în care femeile care îl întâlnesc pe Papa pot purta culoarea alb în loc de negru. Sunt 7 femei în întreaga lume pentru care se aplică excepția. Este vorba despre doamne de rang înalt (regine și prințese catolice sau soțiile unor monarhi catolici, însă nu toate). Ele pot purta negru, așa cum cere protocolul, la întâlnirea cu Papa, dar se pot îmbrăca și în alb dacă doresc.

Femeile care au dreptul sa poarte alb in fata Papei. Sunt doar 7 in intreaga lume
Albert si Charlene de Monaco, in timpul unei intalniri cu Papa Francisc

Cine sunt cele 7 femei care au voie să poarte alb în fața Papei

Pe lista restrânsă cu excepții se află câteva suverane sau consoarte de suverani catolici, însă nu toate. De exemplu, deși regina Maxima a Olandei este catolică, nu poate profita de acest privilegiu. La fel se întâmplă și în cazul soției regelui Lesotho sau al prințesei de Liechtenstein. Cele 7 femei care pot purta culoarea alb în fața Papei sunt:

Regina emerită Sofia a Spaniei
Prințesa Charlène de Monaco
Regina Paola a Belgiei
Regina Mathilde a Belgiei
Regina Letizia a Spaniei
Marea Ducesă Maria Tereza de Luxemburg
Ducesa consort de Savoia, Marina

Potrivit protocolului de la Vatican, acest drept ar trebui să fie folosit doar în timpul unor întâlniri de mai mare relevanță cu Papa, nu întotdeauna. Un alt detaliu ce trebuie menționat este faptul că multe dintre femeile cărora li se acordă acest privilegiu optează, în cele mai multe cazuri, pentru haine negre, prin care își arată respectul pe care îl poartă instituției papale.

 

Urmăriți Impact.ro și pe