Femeia din România cu pensie de 15 lei. Unde trăiește bătrâna

Mihai Roșoiu 27.10.2020, 09:07
Femeia din România cu pensie de 15 lei. Unde trăiește bătrâna

Există o femeie în România cu pensie de 15 lei pe lună. Realitatea românească ne izbește precum pumnul unui boxer de categorie grea. Tanti Fica, o bătrână din Apuseni reușește să supraviețuiască având un venit pe care un român obișnuit l-ar cheltui în câteva secunde.

Femeia din România cu pensie de 15 lei a rămas văduvă și primește pensie de urmaș

Fica Jurj trăiește în județul Alba. Undeva, într-un cătun uitat de lume, văduva își trăiește bătrânețea în niște condiții ce par desprinse dintr-un scenariu de film. Felul în care tanti Fica reușește să supraviețuiască este un adevărat mister. Vaca și cele câteva păsări din gospodărie îi asigură traiul de zi cu zi. Accesul la locuința femeii este o adevărată aventură. Pentru a ajunge în cătunul Fântânele ai nevoie de o mașină de teren și de o condiție fizică de invidiat. După ce străbați o bună bucată de drum în mașina 4X4 trebuie să mai mergi pe jos aproape jumătate de ceas. Odată urcat dealul pe care este cocoțată casa familiei Jurj o găsești pe Tanti Fica.

Drumul către Fanatanele este o adevarata aventura
Drumul către Fanatanele este o adevarata aventura

Nu este singura locuitoare a zonei. Acolo se mai află câteva suflete, la fel de bătute de soartă. Sunt 10 kilometri bătuți pe muchie până-n centrul comunei Ceru Băcăinți, de care aparține cătunul Fântînele. La cei 76 de ani ai săi, Tanti Fica a renunțat demult să mai bată drumul până-n sat.

„Ajutor pentru Tanti Fica”, grupul creat pentru sprijinul femeii

Recent, un tânăr inimos a descoperit drama femeii și încearcă să o ajute cu toate mijloacele pe care le au la dispoziție. A creat un grup pe Facebook, Ajutor pentru Tanti Fica, dar și pentru celelalte patru persoane care își duc viața chinuită în Fântânele.

Văduva are nevoie de multe lucruri, dar nu se plânge. Are nevoie de alimente de bază, cum ar fi făină, zahăr, ulei, i-ar trebui și o sobă nouă pentru că cea veche e aproape terminată. Despre plata facturilor, ce să mai vorbim? De curând, bătrâna a primit un telefon mobil pentru a fi sunată și întrebată despre starea de sănătate. Din păcate, viața nu i-a oferit bucuria unui copil, așa că singurătatea a pus stăpânire pe sufletul femeii.

Tanti Fica nu are copii si nici rude
Tanti Fica nu are copii si nici rude

Drama femeii a ajuns în atenția publică după ce a fost prezentată în emisiunea Izolați în România, însă lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Tanti Fica trăiește la fel de greu, dar reușește să o facă fără să se martirizeze.

Femeia din România cu pensie de 15 lei, conform ziare.com,  încasează banii o dată la câteva luni. Cum accesul în satul Fântânele se face anevoios, poștașul nu reușește să ajungă cu suma primită de la statul român în fiecare lună. Așa că puținii bani îi ajung cu întârziere, făcând ca drama femeii să fie și mai mare.

Urmăriți Impact.ro și pe