FCSB, în faliment? Pierderile și datoriile uriașe își spun cuvântul. Gigi Becali a mărturisit tot adevărul

Marian Cărăvan / 17.09.2020, 16:38
FCSB, în faliment? Pierderile și datoriile uriașe își spun cuvântul. Gigi Becali a mărturisit tot adevărul

FCSB se află într-o situație delicată. Roș-albaștrii abordează un meci important din Europa League cu lotul decimat de noul coronavirus. Nu mai puțin de nouă fotbaliști și nouă membri din staff sunt infectați. FCSB nu stă deloc bine nici la capitolul financiar, unde se mizează mai ales pe sumele venite de la UEFA pentru participarea în cupele europene. De aceea, meciul din această seară, cu Backa Topola, ar putea fi decisiv pentru viitorul FCSB.

FCSB, în faliment? Sunt pierderi și datorii uriașe, din cauza absenței din faza grupelor

Cu doar 14 fotbaliști valizi, FCSB își joacă poate ultima carte în această seară, în Serbia. FCSB întâlnește pe Backa Topola, în turul 2 preliminar din Europa League. Un meci într-o singură manșă, iar un eventual eșec ar pune punct aventurii europene a roș-albaștrilor și ar periclita viitorul FCSB. Încheierea parcursului european ar opri și „conducta” de bani pentru FCSB. Situația nu e deloc grozavă la FCSB, care își joacă viitorul în Serbia, cu o echipă încropită cu mai mulți juniori.

FCSB are nevoie de victorie cu Backa Topola, pentru a risca grave probleme financiare. Doar prezența în grupele Europa League poate aduce liniștea financiară. Altfel, vor fi pierderi însemnate. În ultimii ani, raportul financiar al clubului a arătat că doar prezența în grupele competițiilor europene aduce profit. FCSB a raportat pierderi în cei trei ani în care roș-albaștrii nu au jucat în grupe. Spre exemplu, în 2015, FCSB a avut venituri de 13 milioane de euro și pierderi de trei milioane. În 2018, roș-albaștrii au avut venituri de 17 milioane de euro și pierderi de două milioane. Anul trecut, FCSB a raportat venituri de 10 milioane și pierderi de 4.500.000 de euro.

FCSB, în faliment? Pierderile și datoriile uriașe își spun cuvântul. Gigi Becali a mărturisit tot adevărul

Gigi Becali recunoaște problemele și bate în retragere. Ce sume poate pierde FCSB

Absența din faza grupelor ar putea deveni realitate în această seară. Ceea ce l-ar putea determina pe Gigi Becali să renunțe la FCSB. De altfel, a și declarat în dese rânduri că nu mai e dispus să investească în echipă.

„Eu nu știam… Credeam că am 6 milioane datorie. Am vorbit cu contabila și i-a spus «Zi-mi și mie». Am 11 milioane de euro împrumutați! Eu credeam că sunt 7 sau 8. Când de fapt sunt 11. Eu acum am 11 milioane de euro datorie! Dacă nu mă calific în cupele europene sau nu vând un jucător ce fac? Intru în faliment! Ce fac? Nu? Vreau să zic eu… Păi, îl vând pe Man! Dar dacă nu-l vând? Eu vorbesc când sunt banii în buzunar”, declara la finalul lunii iulie Gigi Becali la Digi Sport.

În acest sezon de Europa League, pentru calificarea în turul 2 preliminar fiecare echipă primește câte 240.000 de euro. Sumele cresc odată cu avansarea în competiție, iar în faza grupelor se acordă bonusuri importante pentru victorii, dar și pentru remize. Calificarea în turul 3 preliminar aduce la buget 260.000 de euro, iar pentru calificarea în play-off – 280.000 de euro. Prezența în grupe este recompensată cu aproape trei milioane de euro (2.920.000), iar eliminarea în play-off aduce un „premiu de consolare”, de 300.000 de euro. O victorie în grupe este răsplătită cu 570.000 euro, iar un egal cu 190.000 euro. Ocupantele primelor două locuri în grupă primesc 1.500.000 euro, respectiv 1.000.000 euro. Calificarea în optimi mai adaugă la bugetul echipei suma de 1.100.000 de euro.

Nu se știe dacă FCSB se poate apropia acum de aceste sume, echipa patronată de Gigi Becali fiind departe de sumele din 2013, când au fost raportate venituri de 39 de milioane de euro și un profit de 14,6 milioane.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI