Fapta oribilă pentru care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Un bebeluș, lăsat să moară pe patul de spital

Iancu Andreea 24.11.2020, 18:38
Fapta oribilă pentru care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Un bebeluș, lăsat să moară pe patul de spital

Doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată după ce au comis o faptă îngrozitoare. În ciuda jurământului lui Hippocrate, cadrele medicale au făcut un gest de neînțeles, care a dus la moartea unui bebeluș chiar pe patul de spital. Totul s-a întâmplat în cadrul Spitalului Municipal din Câmpina.

Medicii din Prahova, trimiși în judecată după ce au lăsat un bebeluș să moară

Un bebeluș născut prematur a fost lăsat să moară pe patul de spital, într-un caz în care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Aceștia sunt foști angajați ai Spitalului Municipal din Câmpina, județul Prahova, care au ajuns să fie anchetați pentru malpraxis. Dosarul în care se regăsesc acuzații de abuz în serviciu a fost deschis în urmă cu doi ani de zile, pe rolul instanței penale a Judecătoriei Câmpina.

Cristinel Tironică Onu şi Simona Nicoleta Brânzea se aflau de gardă în ziua de 28 septembrie 2018, când la Spitalul Municipal Câmpina a ajuns o tânără de 20 de ani, din comuna Brebu, conform adevarul.ro. Femeia era însărcinată în 24 de săptămâni și acuza stări de rău la internarea în Secția de obstetrică-ginecologie. Chiar în acea seară, tânăra a adus pe lume un copil prematur, de numai 500 de grame, fără ajutor medical, direct pe patul din salon. În ciuda faptului că se născuse la 24 de săptămâni, bebelușul era în viață.

Din păcate, faptul că venise mai devreme pe lume i-a făcut pe medicii ginecologi de gardă să nu intervină să îi acorde ajutor nou-născutului. Aceștia au considerat că prematurul nu avea șanse de supraviețuire și au decis să îl ducă direct la morga spitalului. Totuși, asistenta care urma să îndeplinească această sarcină a observat că bebelușul prezenta semne vitale. Ea a lăsat astfel copilul pe patul de spital, învelit într-un sac de plastic și acoperit cu un scutec.

Bebelușul născut prematur la 24 de săptămâni prezenta semne vitale la naștere foto - Pexels
Bebelușul născut prematur la 24 de săptămâni prezenta semne vitale la naștere
foto – Pexels

Ce s-a întâmplat cu bebelușul născut prematur

Abia a doua zi de dimineață, la schimbul de ture, copilul a fost preluat de specialiști și dus într-un incubator. Totuși, acest lucru nu a fost suficient pentru ca băiețelul prematur să supraviețuiască și acesta s-a stins din viață la scurt timp după conectarea la aparate. Cel puțin zece ore a stat micuțul pe patul de spital, fără a primi ajutor de specialitate, în ciuda dotărilor cu incubatoare speciale a Secției de Neonatologie a Spitalului Municipal Câmpina.

Ulterior decesului, bebelușul a fost incinerat, fără necropsie, pentru că mama nu știa ce i s-a întâmplat copilului său. Aceasta și-ar fi dat anterior acordul pentru incinerare după ce a fost informată că a născut un copil mort. Totuși, scurta perioadă în care a trăit băiețelul născut la trei dimineața, pe 29 septembrie și decedat în jurul orei 20.00, i-a costat pe medicii de gardă. Pediatrul Simona Nicoleta Brânzea şi medicul ginecolog Cristian Tironică Onu ar fi trebuit să o asiste pe tânăra mamă la naștere și ar fi putut să îi ofere o șansă la viață micuțului.

Pentru început, cercetările au fost făcute la nivelul spitalului și ulterior a fost implicată Poliția. Medicul pediatru a demisionat la scurt timp de la declanșarea scandalului, însă medicul ginecolog Onu a refuzat acest lucru. Totuși, conducerea unității medicale a decis să îi desfacă acestuia contractul de muncă, conform sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...