VIDEO

„Fals” vs. „Oribil”: reacții mixte în Rusia la presupusele crime de război din Bucha

Cătălina Burghelea 07.04.2022, 13:59
„Fals” vs. „Oribil”: reacții mixte în Rusia la presupusele crime de război din Bucha

Rusia este împărțită în două tabere. Sunt persoane care condamnă cu desăvârșire războiul din Ucraina și crimele comise de armata rusă și există o categorie de oameni care cataloghează imaginile șocante din orașul ucrainean Bucha ca „false”. Rușii intervievați au avut reacții mixte la acuzațiile conform cărora forțele ruse au comis crime de război în regiunea Kiev.

Ce părere au rușii despre războiul din Ucraina?

Sute de cadavre ale civililor din Bucha au fost descoperite în gropi comune sau împușcate pe străzile orașului, cu mâinile legate, după ce soldații ruși s-au retras din suburbia Kievului. Propaganda rusă denunță așa-zisele crime de război, pe care le numește falsuri, o reacție pe care presa internațională o condamnă.

„Nu cred că putem spune că, în general, rușii iubesc acest război, că le place ideea de a cuceri ceva”, a declarat Alexey Bessudnov, profesor de sociologie la Universitatea din Exeter, scrie The New Yorker. „Dar cred că ar fi la fel de fals să spunem că inventează Kremlinul aceste cifre, că nu reflectă realitatea. Oamenii susțin ceva”, a adăugat expertul, dar „ar trebui să ne amintim ce au în vedere oamenii când spun că sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Bessudnov a subliniat că Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia, deținut de stat, a folosit formularea în sondajul său „Susțineți decizia luată ca Rusia de a conduce o operațiune militară specială în Ucraina?”, care o imita pe cea a lui Putin. „În primul rând, această decizie a fost deja luată, ceea ce este un fel de indiciu chiar acolo”, a explicat profesorul. „Și, în al doilea rând, este o „operațiune specială”, nu o invazie sau război”, a precizat Alexey Bessudnov.

Milioane de ucraineni au fugit din calea razboiului
Milioane de ucraineni au fugit din calea razboiului

Părerile poporului rus sunt împărțite

Current Time a întrebat oamenii din mai multe orașe ale Rusiei dacă au „auzit de orașul ucrainean Bucha?” Mulți au susținut afirmația Kremlinului potrivit căreia imaginile cu atrocitățile de acolo sunt „false”. Unii ruși, totuși, și-au exprimat șocul și au numit crimele „oribile”, în timp ce altora le-a fost prea frică să-și împărtășească adevăratele sentimente.

Val de proteste după invadarea Ucrainei

Deși este aproape imposibil pentru jurnaliștii străini să obțină date obiective și reprezentative despre atitudinile populației ruse față de războiul din Ucraina, există indicii că invazia rusă a stârnit profunde nemulțumiri, cel puțin în rândul celor care accesează site-urile de știri internaționale.

Protestele față de conflictul dus de Vladimir Putin în țara vecină au izbucnit în zeci de orașe din Rusia și mulți au apelat la rețelele sociale pentru a-și exprima șocul și furia față de decizia de a ataca un stat pe care rușii îl consideră înrudit și în care mulți au legături de familie.

Putin susține în Rusia că desfășoară o „operațiune militară specială” în țara vecină

În ciuda afirmațiilor prezentate pe plan intern ca o „operațiune militară specială”, pentru a combate neonazismul și opresiunea vorbitorilor de limbă rusă din regiunile de Est ale Ucrainei, mulți cetățeni ruși au văzut care este realitatea, de fapt.

Vladimir Putin a avut grijă să cenzureze mass-media din Rusia, ceea ce înseamnă că mulți nu sunt conștienți de amploarea exactă a evenimentelor din Ucraina și văd evoluțiile dintr-o perspectivă foarte diferită.

Cu toate acestea, mulți ruși nu se consideră parte dintr-un stat care a invadat o țară peste noapte. Iar colapsul economic care se profilează ca o consecință a sancțiunilor impuse de statele occidentale erodează consimțământul popular pentru puterea lui Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...