Făina de insecte, ingredientul inedit pe care românii îl vor regăsi pe etichetele alimentelor. Ce produse o vor conține, UE a aprobat folosirea sa

Mihnea Tălău 10.01.2023, 09:06
Făina de insecte, ingredientul inedit pe care românii îl vor regăsi pe etichetele alimentelor. Ce produse o vor conține, UE a aprobat folosirea sa

După larve și lăcuste, Uniunea Europeană ne pune în farfurie și greieri. Acheta domesticus, inofensivul greier de casă, este pe cale să ajungă pe mesele noastre. UE a autorizat introducerea sa pe piață ca aliment nou, sub forma unei pulberi parțial degresate.

Greierul, un nou produs alimentar pe piața UE

La 8 iulie 2020, Comisia Europeană a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară să efectueze o evaluare în acest sens, iar la 23 martie 2022, EFSA a adoptat un aviz științific privind siguranța pulberii parțial degresate de Acheta domesticus intero, care este noul aliment. Dispoziția a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunității. Iar pentru o perioadă de cinci ani, începând de la data intrării în vigoare a acestui regulament, 24 ianuarie 2023, se precizează în dispoziție, numai societatea Cricket One Co. Ltd este autorizată să introducă noul produs alimentar pe piața Uniunii, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține o autorizație pentru acel produs alimentar.

Astfel, s-a aprobat utilizarea acestei pulberi în diverse produse alimentare, inclusiv pâine, biscuiți, biscuiți, biscuiți, paste uscate umplute și neîmpletite, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, paste făinoase, zer praf, produse de substituție a cărnii, supe sau chiar băuturi asemănătoare cu berea, produse de ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.

Ce spune Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat în aviz că consumul acestui aliment nou poate genera sensibilizare la proteinele de Acheta domesticus. Astfel, Autoritatea a recomandat efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la caracterul alergen al Acheta domesticus. Autoritatea a considerat, de asemenea, în avizul său, că consumul de pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) poate provoca reacții alergice la persoanele alergice la crustacee, moluște și acarieni. Mai mult, autoritatea a remarcat faptul că acest aliment nou poate conține alergeni suplimentari în cazul în care alergenii respectivi sunt prezenți în hrana insectelor. Prin urmare, produsele alimentare care conțin pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) vor fi etichetate în mod corespunzător.

Comercializarea insectelor pentru alimentație este posibilă în Europa prin intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2018, a Regulamentului UE privind „alimentele noi”, care permite ca insectele întregi să fie recunoscute atât ca alimente noi, cât și ca produse tradiționale din țări terțe. În prezent, UE a autorizat deja la vânzare, ca aliment de adus la masă, pe lângă greierii domestici (Acheta domesticus), larva galbenă a făinii (Tenebrio molitor) și lăcusta migratoare.

”Îmbietorul” proces de producție

Cunoscuți ca mari specialiști, producătorii vietnamezi susțin că pulberea parțial degresată obținută din Acheta domesticus sub formă integrală presupune o serie de etape care implică o perioadă de repaus alimentar de 24 de ore a insectelor, pentru a le permite să evacueze conținutul tubului digestiv. Abia după ce insectele au defecat, producătorii sacrifică insectele prin congelare, urmând apoi spălarea, prelucrarea termică, uscarea, extragerea uleiului și măcinarea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...