Faimosul cal troian, scos la iveală în Turcia. Ce spun specialiștii, unde a fost găsit

Stan Filon 11.08.2021, 18:26
Faimosul cal troian, scos la iveală în Turcia. Ce spun specialiștii, unde a fost găsit

Faimosul cal troian a fost scos la iveală în Turcia! Arheologii au făcut o descoperire de senzație, în situl orașului Troia. Aceștia au făcut publice informații legate de structura găsită în pământ și chiar au găsit și mesajul lăsat de greci poporului din Troia.

Faimosul cal troian, scos la iveală în Turcia

Calul Troian este ”cadoul” lăsat de greci poporului troian, cu ajutorul căruia au cucerit cetatea. Ei bine, acest cadou a fost descoperit acum, se pare, de către arheologi, la mii de ani depărtare de momentul căderii Troiei. Aceştia au descoperit o structură mare din lemn de brad şi grinzi de până la 15 metri lungime asamblate într-un mod neobişnuit.

Arheologii spun că au găsit structura bizară din lemn chiar în interiorul zidurilor oraşului antic Troia. Profesorii Universităţii din Boston, Christine Morris şi Chris Wilson, susţin că ”testele de datare a carbonului şi alte analize au sugerat că piesele din lemn şi alte artefacte sunt din secolele XI sau XIi î.Hr.” Morris şi Wilson cred că structura din lemn este chiar a calului troian şi spun că testele le confirmă teoria.

Faimosul cal troian, scos la iveala in Turcia
Faimosul cal troian, scos la iveala in Turcia

Ce au mai descoperit arheologii

”Testele care arată cât de veche este structura coincid cu momentul în care a avut loc războiul troian, fiind vorba de aceleaşi date prezentate de istorici precum Eratostene sau Proclus”, a spus unul dintre profesori. Calul troian este asociat cu războiul despre care a scris Homer în poeziile Iliada şi Odiseea.

Povestea calului troian a fost prezentată în Eneida de Virgil, iar istoricii au spus că acest cal este o metaforă pentru o maşină de război sau un dezastru natural. Mai mult decât atât, se pare că arheologii au găsit și o placă de bronz deteriorată cu inscripţia: ”Pentru întoarcerea acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei”, scrie The Jerusalem Post. Aceasta ar fi fost agățată de cal și i-ar fi făcut pe locuitprii din Troia să creadă că este un cadou pentru ei, așa că au introdus gigantul cal în cetate. Acesta însă ar fi fost plin de războinici, printre care s-ar fi numărat și legendarul Ahile.

Cu toții au coborât din calul troian în puterea nopții, când locuitorii cetății Troia dormeau, obosiți fiind după petrecerea dată pentru câștigarea războiului cu grecii. Astfel, spune legenda, Troia a fost cucerită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...