Facturi imense la gaze în noiembrie. Ce notificări au început să trimită furnizorii

Iancu Andreea, Ana Ionescu 16.10.2021, 18:23
Facturi imense la gaze în noiembrie. Ce notificări au început să trimită furnizorii

Cetățenii din România se confruntă cu o situație problematică, după ce furnizorii au început să transmită facturi imense la gaze în luna noiembrie. Totodată, aceștia din urmă trimit notificări importante pentru viitoarele costuri pe care trebuie să le suporte clienții în această iarnă. Din păcate, mulți consumatori se confruntă cu facturi uriașe în perioada sezonului rece, în timp ce autoritățile promit ajutoare pentru a-i proteja pe consumatori.

Furnizorii anunță facturi imense la gaze în luna noiembrie

Clienții principalilor furnizori din România, care se ocupă de distribuirea gazelor naturale, s-au lovit de o situație incredibilă, după ce s-au trezit cu facturi imense la gaze în luna noiembrie. Principalii furnizori de gaze au transmis notificări prin care prezintă prețurile exorbitante pe care consumatorii trebuie să le plătească începând cu luna viitoare. Aceștia aduc la cunoștință clienților lor că din noiembrie vor plăti chiar și 900 lei/MWh. Practic, aceasta reprezintă o creștere cu 741% față de valoarea practicată anul trecut.

Abordarea aceasta denotă faptul că modul în care se dorește protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deoarece atât subvenționarea consumatorilor, cât și plafonarea (în fapt subvenționarea furnizorilor), nu isi vor atinge scopul, a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisaliţă, potrivit ziare.com.

Facturi imense la gaze în noiembrie
Facturi imense la gaze în noiembrie

Guvernul încearcă să țină prețurile sub control

Executivul a emis o Ordonanță de Urgență care vizează compensarea facturilor la gaze și energie electrică pentru cele cinci luni ale sezonului rece, perioada noiembrie-martie. Statul se obligă să suporte direct 0,21 bani/kWh la energia electrică și un sfert din factura la gaze. Măsura se aplică pentru clienții casnici cu un consum mediu. Totuși, românii care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară ce funcționează cu gaz, trebuie să știe cum pot beneficia de această compensare a facturii la încălzire.

Asociația de Proprietari împarte consumul de gaze al centralei la numărul de apartamente, de unde va obține consumul fiecărui apartament. Aceste date vor fi trimise către firma de furnizare a gazului, iar consumul compensat la veni la plată în factura emisă în decembrie. Pentru a beneficia de compensarea de 25%, fiecare locuință de bloc ar trebui să aibă un consum maxim de 1.000 de metri cubi de gaz în cele cinci luni, nu mai puțin însă de 100 de metri cubi. Astfel, consumul compensat lunar va fi de 150 mc în noiembrie, 250 mc în decembrie, 250 mc în ianuarie, 250 mc în februarie, 150 mc în martie.

Subvenția a „stimulat” creșterea prețurilor

Cu toate acestea, clienții vor ajunge să plătească facturi uriașe, în ciuda subvenției. Președintele AEI a explicat cum se calculează noile prețuri la energie, care au fost majorate până la 700-900 de lei după anunțul făcut de autorități privind planurile de reducere a impactului creșterii prețului la gaze și electricitate, regăsit în facturile consumatorilor.

În cazul subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ. Spre exemplu: un consumator care plătea, anul trecut, 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna, TVA inclus, dacă (atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1.000 mc/sezon rece 2021/2022 – într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită -) urmează să achite, lunar, pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh suma de 4.205 lei/lună, din care statul îi va compensa 1.051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3.153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele), a mai explicat Dumitru Chisaliţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...