Factură uriașă la gaze la Muzeul Peleș. Sunt zeci de mii de euro de plată

Mihnea Tălău 08.02.2022, 14:02
Factură uriașă la gaze la Muzeul Peleș. Sunt zeci de mii de euro de plată

Muzeul Național Peleș a primit o factură de peste 32.000 de euro pentru gazele consumate în luna ianuarie, deși consumul a fost mai mic comparativ cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, factura a fost dublă față de cea din decembrie 2021, care a fost de 86.463 lei.

Șeful Departamentului Tehnic al instituţiei de cultură, Valentin Răileanu a declarat că situaţia va fi discutată în Consiliul de Administraţie al instituţiei şi va fi comunicată Ministerului Culturii.

În plus, au fost înaintate cereri către furnizorii de gaze şi electricitate privind aplicarea prevederilor legale referitoare la plafonarea preţurilor şi compensări.

Este evident că nu se pot închide caloriferele, deoarece instalația ar avea probleme de funcționare și nu ar mai putea fi îndeplinite condițiile de conservare a operelor de patrimoniu care se află în castelele Peleș și Pelișor.

Instalaţiile de încălzire nu pot fi oprite, întrucât muzeul deţine bunuri de patrimoniu

Răileanu a subliniat că instalaţiile de încălzire nu pot fi oprite, întrucât muzeul deţine bunuri de patrimoniu extrem de importante, unele chiar clasate în categoria tezaur, iar pentru protejarea şi conservarea lor este necesară asigurarea unui microclimat interior la 18-22 de grade Celsius.

Ce trebuie sa faci ca sa ai facturi mai mici la energie
Ce trebuie sa faci ca sa ai facturi mai mici la energie

Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă.

legislația nu a prevăzut o schemă de compensare pentru energia electrică și gaze la muzee și biblioteci

Pentru muzee și biblioteci, legislația nu a prevăzut o schemă de compensare pentru energia electrică și gaze, mai spune Răileanu. Potrivit acestuia, rețeaua națională a muzeelor a transmis, încă din luna ianuarie, premierului o petiție în care a cerut completarea legislației cu măsuri compensatorii și pentru instituțiile de cultură.

Castelul Peleş este proprietatea Casei Regale a României, dar utilitățile sunt plătite de Muzeul Naţional Peleş, care achită şi o chirie lunară de 20.000 de euro familiei regale.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...