Editorial Alin Buzărin

Factura la energie, prilej de promisiuni electorale

Alin Buzărin 17.01.2022, 16:22
Factura la energie, prilej de promisiuni electorale

PSD are o viziune, PNL și USR privesc altfel lucrurile. În mijlocul unei situații disperate, are șanse cel care propune lucruri cât mai concrete.

Prețurile au crescut la absolut tot, dar un coș zilnic cu 20-25 la sută mai scump decât în urmă cu câteva luni parcă mai e de suportat. Iei detergent mai ieftin, renunți la ciocolată, treci pe mere autohtone în loc de avocado, dai uitării fileul de dorada și te mulțumești cu crăpcean din bălțile indigene. Mai greu e când vin facturile, la valori duble sau triple față de acum un an, în aceeași perioadă. Ele sunt cele care dor ascuțit, ușorul ajutor acordat pensionarilor cu venituri mici (doar) pentru luna ianuarie nu rezolvă mare lucru. Pentru că după ianuarie vine inevitabil februarie, când acea mică înlesnire va dispărea.

Privind în gura politicienilor

Sigur, sunt probleme stringente care ne frământă, dacă-l reclamăm pe George Simion lui Macron sau dacă Djokovic a fost scos legal sau nu din Australia. Dar toate acestea își pierd din dimensiune când deschizi plicul cu factura la gaze și vezi că în loc de 6-700, acum e dublu. În asemenea situații oamenii, mai ales cei cu venituri modeste, pensionarii mai ales, stau cu ochii în televizor (pe net nu se prea uită, că e scrisul cam mic…) și își agață iluziile de fiecare silabă rostită de politicieni.

Îi enervează când Câțu spune că va trebui reglementată problema furnizorilor (când? În aprilie, după ce trece iarna?) și îi scoapte efectiv din pepeni discursul userist, care spune că toată lumea nu vrea altceva decît tot felul de înlesniri. Le dă însă vagi speranțe intenția lui Ciolacu de a propune reducerea TVA-ului la energie la 5 la sută.

Exemple ungurești și poloneze

Dacă au răbdare să se termine știrile interne și să înceapă derularea celor venite de peste hotare, aceeași fani constanți ai telecomenzii află că la Budapesta guvernul Orban dorește eliminarea completă a TVA-ului de la produsele alimentare, iar la Varșovia, premierul Mateusz Morawiecki (creu de scris și de pronunțat numele, dar ușor de înțeles politica acestuia) dorește să alinieze și gazele cu mâncarea lui Orban, adică tot TVA zero, în plus să scadă drastic taxele de la carburanți.

Așadar, Polonia și Ungaria, două țări din UE, nu din afara uniunii, unde sârbii fac ce-i taie capul, ca și turcii lui Erdogan, mai nou ca și britanicii lui Boris Johnson. Pe polonezi și pe unguri nu-i manevrează tot Bruxelles-ul? Ăia cum de pot și noi nu? Așa gândesc oamenii, și poate că e normal să gândească așa.

Soluție sau praf electoral?

Sunt momente, zile, săptămâni, în care cota liberalilor și a useriștilor scade vertiginos, nimeni n-are chef de capitalismul lor sălbatic, lumea începe să-și aducă aminte de Lenin și de Marx și apleacă urechea la ce spune Ciolacu. Imediat, oamenii iau creionul și încep să facă socoteli. Ce-ar însemna TVA de doar 5 la sută la gaze? Păi ar însemna…atâta și atâta, ar însemna că gata, domnule, când ne mai cheamă ăștia la urne mă duc și pun ștampila pe Ciolacu și pe PSD, dacă au grijă de noi, pensonarii cu venituri mici.

Dar vor avea grijă? Sau doar aruncă praf electoral, ușor de inspirat pe nasurile pe care tocmai a ieșit năduful ultimei facturi…

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...