Factura la curent poate scădea simțitor cu un truc simplu. Cât costă investiția și cât de ușor este de implementat

Iancu Andreea 19.03.2022, 12:17
Factura la curent poate scădea simțitor cu un truc simplu. Cât costă investiția și cât de ușor este de implementat

Românii se confruntă cu creșteri semnificative la factura de curent, după ce prețurile au explodat pe fondul crizei generate de pandemie și, mai recent, de războiul din Ucraina. Mulți dintre ei au încercat diferite metode pentru a face economie însă cel mai simplu truc este reprezentat de o investiție care te-ar scuti de câteva sute de lei bune la data scadentă.

Metoda simplă prin care poți economisi bani la factura de curent

Scumpirile resimțite la factura de curent i-au determinat pe mulți români să încerce să descopere metodă de a economisi lună de lună. Iar unul dintre trucurile simple la care ar trebui să te gândești este instalarea unor panouri solare. Această alternativă de furnizare a energiei electrice este accesibilă și poți beneficia de curent gratuit.

Pentru că sumele mult prea mari apărute pe facturile românilor au stârnit panică și nemulțumire, unii s-au orientat către găsirea unei soluții. Astfel, a început să fie luată în seamă o alternativă populară, aceea a utilizării panourilor solare. Din păcate însă, nu toată lumea cunoaște această tehnologie, astfel încât să știm ce tip de panouri sunt necesare pentru nevoile noastre. Acestea se regăsesc într-o varietate de forme și oferte.

Trucul simplu prin care poate scădea factura la curent
Panourile solare, o alternativă pentru producerea curentului electric

Ce tipuri de panouri solare ar trebui să iei în considerare. Diferența de costuri dintre ele

Când vorbim despre panouri solare putem distinge între panouri on-grid, off-grid și hibrid. Fiecare dintre acestea prezintă anumite caracteristici și au un cost diferit. Spre exemplu, panourile solare on-grid necesită mai multe acte pentru a putea fi montate. Printre documentele necesare se numără certificatul de urbanism, autorizația de construcție, avizul de salubrizare emis de firma locală de salubritate, alături de avizul de telefonizare, acord de mediu și aviz de mediu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, aviz de la ISU, aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcții, aviz de amplasament, aviz tehnic de racordare, certificat de racordare emis pentru un loc de consum și/sau producere de energie electrică prin intermediul panourilor solare, licență de producere și acreditare a energiei electrice, emise de ANRE.

Dincolo de dosarul extrem de stufos necesar pentru instalarea unor panouri solare on-grid, prețul unei astfel de instalații pornește de la 3.200 de euro. În plus însă, ea necesită și o baterie solară, care crește costurile cu aproximativ 1.500 de euro. Pe de altă parte, panourile solare off-grid, o alternativă la prima variantă prezentată, sunt mai ieftine, pornind de la 1.100 de euro. Totuși, ele nu dau randament când cerul este lipsit de soare și nu beneficiază de o capacitatea foarte mare.

Panourile hibrid, pe de altă parte, reprezintă o îmbinare a caracteristicilor celor on-grid și off-grid. Ele pot produce energie electrică în mod independent și reușesc să asigure funcționarea dispozitivelor electrice dintr-o casă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...