Editorial Dan Mlădinoiu

Facerea de bine…ori pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești

Dan Mlădinoiu 16.05.2021, 15:46
Facerea de bine…ori pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești

Recent, în urmă cu doar câteva zile, Ambasada americană în România a postat pe Facebook un interesant și edificator text care conține un pasaj din memoriile fostului lider sovietic, Nikita Hrușciov.

”America a trimis arme și echipamente în Uniunea Sovietică”

Ambasada americană în România a postat pe Facebook un interesant și edificator text:

“Înainte ca Statele Unite să intre în al Doilea Război Mondial, și apoi pe toată durata conflagrației, America a trimis arme și echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme muniții, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 la valoarea din 2016).

Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, Statele Unite nu au căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului. El a declarat direct că dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul”, este arătat în postarea Ambasadei SUA la București.

Oricum, rușii nu ar fi recunoscut niciodată acest adevăr. Ce rezultă dintr-un atât de  important aspect? Ce turnură ar fi luat ostilitățile în cazul unei Rusii înfrânte? Probabil că sovieticii pierdeau Stalingradul, pe care armata Reichului îl ocupase în proporție de 90%. O acerbă bătălie întinsă pe jumătate de an, fiind considerată cea mai sângeroasă și mai amplă din istoria omenirii, soldată cu 3 milioane de morți.

facerea de bine
Blitzkriegul lui Hitler planuit pe cel mult doi ani era muribund

Victoria armatei Sovietelor a survenit în urma ajutorului masiv al americanilor

A fost punctul de cotitură în desfășurarea WW2, iar victoria armatei Sovietelor a survenit în urma ajutorului masiv al americanilor. Există fotografii în arhive cu soldați ruși pe tancuri M4 Sherman.

După 7 decembrie ’41, atunci când amarul episod Pearl Harbor a determinat intrarea Statelor în război, yankeii au devenit forța #1 prin formidabila lor putere economică. De pildă, construiau câte un portavion lunar. După desecretizarea arhivelor moscovite ale KGB, în urma desființării URSS în 1991, s-a aflat că Stalin mai primise cadouri de la Churchill constând în 5.000 de tancuri, 6.800 de avioane, 4.600 de tunuri antitanc și peste 150 milioane proiectile de toate tipurile.

Odată ieșită din împresurare, beneficiind și de șansa  în care și-au pus speranța Aliații vestici că Japonia va ataca URSS în Extremul Orient, niponii lui Hirohito preferând neinspirat sudul Pacificului, ceea ce avea să le fie finalmente fatal, Armata Roșie a devenit, prin contraofensiva sa, a doua falcă a menghinei ce avea să strivească nazismul. Astfel, substanțialul său aport pe frontul estic a făcut posibilă, în cele din urmă, trecerea de la agonie la extaz.

Urmând o temă de imaginație, dacă Uniunea Sovietică ar fi fost scoasă din joc, nu ar fi avut loc o confruntare decisivă între două forțe disproporționate: Vest-aliați vs Germania. Wehrmachtul era extenuat, cu efective rărite și dispersate. Japonia capitulase, Italia redusă la tăcere, “Vulpea deșertului”, feldmareșalul Erwin Rommel, pierduse încă din 1943 Nordul Africii, astfel încât trupele occidentale consemnau victorii din ce în ce mai însemnate.

Blitzkriegul lui Hitler plănuit pe cel mult doi ani era muribund

Blitzkriegul lui Hitler plănuit pe cel mult doi ani era muribund, pentru ca în prima decadă a lui mai ’45 să înghită paharul de cianură. În contrapartidă, potrivit declarațiilor unor consacrați profesori, cercetători și istorici, una din principalele cauze ce au contribuit la înfrângerea Germaniei este aceea că nu a reușit, decât într-o neglijabilă măsură, să scufunde cu U-Boot-urile ei convoaiele de nave americane care alimentau Europa, inclusiv URSS.

Un troc abject cu consecințe toxice. În Centrul și Estul Europei, un regim criminal avea să fie înlocuit cu altul de același calapod, comunismul. Lacom, lipsit de scrupule și minimă morală. Rusiei Sovietice i-au fost puse pe tavă o sumedenie de popoare.

Ce a urmat se știe. Într-o săptamână din februarie 1945 s-a jucat o partidă de poker politic cu cărți din șervețele de hârtie, pe o miză uriașă pentru viitor. Roosevelt și Churchill i-au înmânat un întreg cufăr cu concesii fostului pușcăriaș pentru furt de cai, Stalin. Miopia primilor doi l-au adus pe Iosif V. în postura de a exploata, după bunul lui plac, destinul multor țări. Și nu a pregetat să o facă. Moștenirea ocupației de sorginte bolșevică este vizibilă și azi. Chiar în România.

Polonia, ca primă victimă de război, la 1 septembrie 1939, a fost vândută în calup cu Balcanii pentru îndestularea hrăpărețului ucigaș suprem, URSS.

După sfârșitul războiului, Statele Unite au inițiat în 1947 Planul Marshall

După sfârșitul războiului, Statele Unite au inițiat în 1947 Planul Marshall (o extensie a Doctrinei Truman), un demers cu scop de ajutorare financiară rapidă destinat reconstrucției Europei și asigurarea de aliați pe bătrânul continent. În acest sens, au fost invitate la Paris 22 de state în vederea semnării înțelegerii. Ar fi fost un pisc al aberației ca Moscova să mai fie ajutată din nou.

Aceasta, însă, a interzis țărilor ei satelit participarea la Conferință, deoarece s-a temut de desprinderea lor din sfera ei de influență. În opinia mea, după Yalta, ar fi fost de dorit un proces al comunismului similar celui de la Nurnberg.

Ce am văzut și ce vedem astăzi, ca semn de mulțumire al Rusiei pentru sprijinul primit în Războiul Doi Mondial. O listă oficială a Kremlinului cu țările considerate neprietenoase, potrivit Reuters. Lângă SUA a fost alăturată Cehia. Tupeu alimentat cu vodcă!

Să fi uitat Moscova că Hrușciov a amplasat în 1962 rachete cu focoase nucleare în Cuba, la un chibrit distanță de al Treilea Război Mondial? Dar de invadarea în 1968 a Cehoslovaciei?

Mai amintesc enclava de origine germano-prusacă, Kaliningrad, atribuită în 1945 Sovietelor pe timp nelimitat.  Nici Arhipelagul Kurilelor, din care două dintre cele mai mari insule ce au aparținut Japoniei aflate sub jurisdicția Rusiei nu face notă aparte.

Furtul documentației primei bombe atomice americane de către un cuplu de spioni evrei în favoarea URSS să fi fost un act de curtoazie? Intruderea în Afganistan, Vietnam, Peninsula Coreea, conflictul ruso-georgian (2008) ca și cel dintre Armenia și Azerbaidjan, Ucraina etc. sunt doar câteva din isprăvile “amicale” cu origine la Kremlin.

Ce să mai zicem de Basarabia și de navele de “croazieră”, cu numere în loc de nume la proba lor care tălăzuiesc Marea Neagră. Nimicuri, amnezii disimulate, ajutoare de război ce trebuiau să vină în lipsa unui elementar “spasiba”. Iar acel “am fi pierdut războiul” rostit de Stalin nu e decât un fake de propagandă, nu-i așa?

Urmăriți Impact.ro și pe