Facebook „se bate”, din nou, cu fenomenul fake news: câte conturi a închis Mark Zuckerberg

Alexandru Ioanid 25.07.2019, 13:31
Facebook „se bate”, din nou, cu fenomenul fake news: câte conturi a închis Mark Zuckerberg

Facebook vrea să-ți arate, din nou, că luptă împotriva fenomenului fake news și a manipulării pe conturile deschise pe rețeaua de socializare. Compania lui Mark Zuckerberg vine cu un bilanț în care vrea să-ți arate cum aplică strategia de combatere a propagandei politice și a știrilor false.

Facebook se laudă, din nou, cu lupta sa împotriva fenomenului fake news. Compania lui Mark Zuckerberg anunță că a șters peste 1.800 de pagini și conturi din Rusia, Thailanda, Ucraina și Honduras.

Facebook susține că erau pagini și conturi prin intermediul cărora se promovau informații false și se făcea propagandă politică. Astfel, a fost taxat, după cum se laudă Facebook, „comportamentul neautentic coordonat” de pe 294 de conturi, 1.509 pagini și 32 de grupuri.

Tot conținutul de acolo a fost șters.

Cât de eficient luptă Facebook împotriva fenomenului fake news?

Mike MacKenzie / Flickr

Facebook face eforturi să arate că poate gestiona conținutul extremist și propaganda de pe conturile deschise pe platforma sa. Acțiunea are loc la nivel global, dar Facebook este încă ținta criticilor.

Asta pentru că, de multe ori, sunt date jos pagini cu foarte puțini urmăritori. Conturile-gigant sau cele care pompează mulți bani în publicitate sunt tolerate, intenționat sau nu.

„Nu am observat o legătură între ele, dar toate folosesc conturi false pentru a decepționa oamenii în legătură cu identitatea și ocupația persoanelor respective”, spune șeful Securității cibernetice de la Facebook, Nathaniel Gleicher. Acesta subliniază că acele conturi nu au fost șterse din cauza conținutului, ci din cauza unui „comportament înșelător”.

Și Facebook încearcă să explice și ce vrea să spună prin acest „comportament înșelător”: susține că în Thailanda, spre exemplu, în spatele conturilor se aflau boți care promovau opinii politice despre situația din țară, dar și despre relațiile SUA-China și protestele din Hong Kong.

De asemenea, cele din Rusia își propuseseră să pună într-o lumină bună Moscova în raport cu acțiunile Kremlinului în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe