Facebook face schimbări și interzice cu desăvârșire ce permitea în urmă cu câteva zile. Anunțul a făcut înconjurul lumii

Ioana Bucur 15.03.2022, 11:48
Facebook face schimbări și interzice cu desăvârșire ce permitea în urmă cu câteva zile. Anunțul a făcut înconjurul lumii

După ce a intrat în vizorul autorităților din Rusia care au cerut să fie catalogată „organizație extremistă” și au deschis chiar un dosar penal, Facebook face schimbări și interzice cu desăvârșire ceea ce permitea în urmă cu câteva zile. Anunțul recent al reprezentanților companiei a făcut înconjurul lumii. De ce s-ar fi răzgândit americanii.

Schimbări la Facebook

Războiul din Ucraina a schimbat regulile pentru unele platforme de social media. Săptămâna trecută, Meta Platforms anunța că își va modifica, temporar, regulamentul privind discursul politic și va permite publicarea postărilor precum „moarte invadatorilor ruşi”. Compania a precizat că nu va permite nicio instigare la violenţă împotriva civililor ruşi.

Modificările sunt valabile pe teritoriul Armeniei, Azerbaidjanului, Estoniei, Georgiei, Ungariei, Letonia, Lituaniei, Poloniei, României, Rusiei, Slovaciei și Ucrainei.

„Ca urmare a invaziei ruse în Ucraina am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent, cum ar fi „moarte invadatorilor ruși”. Nu vom permite apeluri la violență împotriva civililor ruși”, a transmis Meta într-un comunicat.

La scurt timp după anunț, autoritățile din Rusia au cerut ca Meta să fie considerată „organizație extremistă” și au deschis și un dosar penal împotriva americanilor.

„A fost iniţiat un dosar penal… în legătură cu solicitări ilegale de crimă şi instigare la violenţă împotriva cetăţenilor Federaţiei Ruse de către angajaţii companiei americane Meta, care deţine reţelele sociale Facebook şi Instagram”, a declarat Comitetul de Investigaţii al Rusiei.

Facebook face schimbări și interzice cu desăvârșire ce permitea în urmă cu câteva zile. Anunțul a făcut înconjurul lumii

„Ne restrângem și mai mult îndrumările”

Reacția companiei s-a lăsat așteptată. Nick Clegg, președinte pentru afaceri globale Meta, a precizat, într-o postare pe o platformă internă a companiei, că ghidul nu trebuie să fie niciodată interpretat ca o acceptare a violenței împotriva rușilor în general.

„De asemenea, nu permitem apeluri la asasinarea unui șef de stat… Așadar, pentru a elimina orice ambiguitate cu privire la poziția noastră, ne restrângem și mai mult îndrumările pentru a clarifica faptul că nu permitem apeluri la moartea unui șef de stat pe platformele noastre.

Acestea sunt decizii dificile. Circumstanțele din Ucraina se schimbă rapid. Încercăm să ne gândim la toate consecințele și ne evaluăm îndrumările constant, deoarece contextul evoluează mereu”, a spus Nick Clegg.

Acesta a mai spus că nu ar exista nicio schimbare a politicii privind discursul instigator la ură în ceea ce privește poporul rus.

„Meta se opune rusofobiei. Nu avem nicio toleranță pentru apelurile la genocid, curățare etnică sau orice fel de discriminare, hărțuire sau violență față de ruși pe platforma noastră”, a adăugat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...