Cum a stocat Facebook „din greșeală” contactele a 1,5 milioane de utilizatori

Ciprian Ioana 18.04.2019, 10:57
Cum a stocat Facebook „din greșeală” contactele a 1,5 milioane de utilizatori

Facebook o comite din nou. De această dată, a intrat în posesia listelor de contacte ale unui număr de 1,5 milioane de utilizatori, fără consimțământul acestora.

Din mai 2016, rețeaua a adunat listele de contacte de la 1,5 milioane de utilizatori ai rețelei de socializare. Ulterior, aceste informații au fost copiate pe serverele companiei, în mod neintenționat.

Acum, aceste date urmează să fie șterse, susține compania lui Mark Zuckerberg.

Descoperirea a fost făcută de un expert în securitate cibernetică, care a constatat că Facebook le cere utilizatorilor parola de la adresa de email, atunci când vor să își facă un cont nou. Acest lucru e condamnat de experții în securitate cibernetică, fiind considerat o practică incorectă și care presupune intruziune în viața privată.

După ce „intra” în mail-ul utilizatorului, platforma descărca toate contactele din agendă, fără să ceară accesul la aceste informații.

Datele ajungeau apoi în serverele companiei.

Facebook, din scandal în scandal

Noul incident în care e implicată compania vine după o lungă perioadă în care rețeaua de socializare s-a confruntat cu acuzații grave legate de confidențialitate.

Cel mai mare scandal a fost Cambridge Analytica, în care Facebook s-ar fi folosit de datele a 87 de milioane de utilizatori pentru ca aceasta să fie folosite, ulterior, în scopuri electorale, în campania prezidențială din Statele Unite.

Recent, Facebook a fost acuzată că își urmărește utilizatorii și după dezactivarea contului.

Dacă îți închizi contul, fie și temporar, devii invizibil doar pentru prietenii tăi, nu și pentru companie.

Dezactivarea contului de Facebook se află într-o zonă incertă în ceea ce privește politica de confidențialitate a rețelei sociale. Pe de-o parte, politica Facebook spune clar:

„Dacă nu doriți să vă ștergeți contul, însă doriți să întrerupeți temporar utilizarea Produselor, aveți alternativa de a vă dezactiva contul”.

Pe de altă parte, nu menționează nimic în legătură cu securitatea datelor personale în perioada în care contul este dezactivat. Potrivit unui nou raport, în cazul acesta, confidențialitatea abia există.

Urmăriți Impact.ro și pe