Fabrica Renault de la Moscova ar putea fi naţionalizată. Avtovaz a anunțat că va produce noi modele fără să utilizeze componente importate

Bogdan Bârliga 25.03.2022, 09:49
Fabrica Renault de la Moscova ar putea fi naţionalizată. Avtovaz a anunțat că va produce noi modele fără să utilizeze componente importate

Partenerul rus al Renault – Avtovaz – a anunţat joi că va lucra singur, fără componente auto fabricate în străinătate, după ce producătorul auto francez a informat că suspendă operaţiunile în Rusia.

Autorităţile ruse analizează viitorul producătorului auto de la Moscova după retragerea din ţară a grupului francez și e posibil să pună în aplicare planul anunțat de naționalizare.

O fabrică foarte importantă pentru Federația Rusă

Grupul Renault a anunţat miercuri seară că va opri activităţile de la uzina din Moscova şi că analizează posibilele opţiuni legate de participaţia din cadrul Avtovaz.

Renault a fost singurul mare producător auto din Europa dispus să continue procesele de producție pe teritoriul Federației Ruse.
În cadrul unui discurs susținut în parlamentul francez tot  în cursul zilei de miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la companiile din Franța să părăsească Rusia.

Renault are 45.000 de angajați în Rusia

Avtovaz, partenerul rus al Renault, a anunţat joi că va construi automobilele mărcii Lada fără componente străine, în timp ce autorităţile ruse analizează viitorul producătorului auto de la Moscova după retragerea din ţară a grupului francez.

Renault a spus că îşi va evalua acum şi opţiunile în ceea ce priveşte pachetul majoritar de acţiuni la Avtovaz, producătorul auto nr. 1 al Rusiei.

”Credem că această mişcare strategică va îndrepta atenţia investitorilor către operaţiunile de bază ale Renault, care au fost în mare măsură restructurate în ultimii ani”, au spus analiştii JP Morgan citați de reuters.com.

Pe de altă parte analiştii Credit Suisse au afirmat că o ieşire din Rusia pentru Renault ar fi o opţiune mai bună decât o abordare de tipul ”aşteptaţi şi vedeţi”, chiar dacă are un cost pentru companie.

Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a declarat joi că sunt în desfăşurare discuţii pentru a decide ce să facă cu fabrica producătorului auto din Moscova, fiind posibil să ofere unul dintre primele exemple a ceea ce intenţionează guvernul să facă cu activele occidentale.

Rusia pregătește naționalizarea activelor

Rusia are deja o listă cu companiile străine ale căror active vor fi naționalizate după ce acestea au anunțat că se retrag sau își suspendă activitățile.

Un membru de rang înalt al partidului de guvernământ al Rusiei a propus recent naționalizarea fabricilor deținute de străini care închid operațiunile în țară, se arată într-un material europe.autonews.com.

Într-o declarație publicată pe site-ul Rusia Unită, secretarul consiliului general al partidului de guvernământ, Andrei Turchak, a declarat că închiderea operațiunilor este un „război” împotriva cetățenilor Rusiei.

„Rusia Unită propune naționalizarea fabricilor de producție ale companiilor care își anunță ieșirea și închiderea producției în Rusia în timpul operațiunii speciale din Ucraina”, a spus Turchak.
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...