Fabrica din România care își dă afară angajații din cauza războiului din Ucraina. Se anunță concedieri masive

Ana Anitoiu 03.01.2023, 20:43
Fabrica din România care își dă afară angajații din cauza războiului din Ucraina. Se anunță concedieri masive

O fabrică din România își dă afară angajații din cauza războiului din Ucraina. Compania a anunțat autoritățile că începe procedurile de concediere colectivă, precizând care este motivul.

Ce fabrică din România își concediază angajații din cauza războiului din Ucraina

Anunțul referitor la inițierea procedurilor de concediere colectivă a fost făcut de compania Electrolux Satu Mare specializată în electrocasnice cu acționariat suedez. Reprezentanții acesteia au precizat că motivul este scăderea vânzărilor cauzate de războiul din Ucraina, conform Instituției Prefectului.

Reprezentanții Instituției Prefectului au precizat că mai întâi, această companie ar urma să dea afară peste 100 de angajați din totalul de 740 pe care îi are, în contextul scăderii vânzărilor în urma izbucnirii războiului de la granița de nord a României.

„SC Electrolux Romania SA a înştiinţat la sfârşitul anului trecut Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare despre iniţierea procedurilor de concediere colectivă.

Pentru a afla situaţia salariaţilor afectaţi de concedierea colectivă, prefectul Radu Roca alături de directorul de cabinet, Radu Iancu şi de directorul executiv al AJOFM, Simona Derşidan au avut azi o întâlnire cu reprezentanţii SC Electrolux România SA Satu Mare, respectiv cu directorul Peter Micula, liderul de sindicat, Sorin Faur şi cu managerul resurse umane, Mircea Ciobanu.

În urma discuţiilor purtate reiese faptul că societatea SC Electrolux Romania SA se confruntă cu reducerea numărului de comenzi începând cu luna martie 2022 ca urmare a pierderii unui volum însemnat de comenzi din Ucraina şi din Federaţia R usă”, a transmis Instituţia Prefectului.

Ce companiei face concedieri din cauza scumpirii gazelor si energiei electrice
O companie din Romania, concedieri in contextul razboiului din Ucraina

Unii dintre angajați, în șomaj tehnic

Unii dintre angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar Societatea Comercială Electrolux Romania SA a cerut măsuri de sprijin.

„Pentru a compensa această discrepanţă dintre capacitatea de producţie a fabricii şi volumul în scădere de comenzi, la iniţiativa angajatorului în perioada mai-decembrie 2022, societatea a solicitat măsuri de sprijin prevăzute de OUG nr.36/2022 (şomaj tehnic), acordate de către AJOFM Satu Mare.

În urma înştiinţării privind disponibilizarea colectivă, AJOFM Satu Mare a contactat societatea şi, de comun acord, s-au organizat in data de 13.12.2022 întâlniri cu salariaţii afectaţi de disponibilizarea colectivă, în vederea acordării următoarelor măsuri de preconcediere colectivă prevăzute de Legea nr.76/2002: – informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională;

plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă; reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurta durată; sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului”, a mai precizat Instituţia Prefectului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...