Fabrica din România care a fost cumpărată de chinezi. E cunoscută pentru mezeluri celebre

Stan Filon 23.11.2022, 10:56
Fabrica din România care a fost cumpărată de chinezi. E cunoscută pentru mezeluri celebre

O fabrică de mezeluri din România urmează să fie vândută unei companii americane, deținută de chinezi. Este un jucător foarte important pe piața produselor din carne din România, iar tranzacția urmează să fie analizată de Consiliul Concurenței.

Fabrica din România care a fost cumpărată de chinezi

Patronii Goodies Meat Production SRL, de la Ceptura de Jos, județul Prahova, au bătut palma cu compania americană Smithfield, din domeniul agriculturii și al industriei alimentare, deținută de grupul chinezesc WH. Acordul a fost făcut public chiar de cumpărător, care a anunțat că va achiziționa fabrica de mezeluri din România care are 320 de angajați.

Aceasta nu este singura afacere a americanilor în România, deținând și firma Elit, din județul Alba, firmă care aparține de Smithfield Europa. De altfel, prin această firmă se va face tranzacția. Tranzacția este însă condiționată de aprobarea Consiliului Concurenței.

Fabrica din Romania care a fost cumparata de chinezi
Fabrica din Romania care a fost cumparata de chinezi

Fabrica de la Ceptura are 320 de angajați

Fabrica Goodies Meat Production SRL, cu 320 de angajați, face produse alimentare precum salam, șuncă, parizer, bacon și alte specialități din carne, iar americanii au rămas impresionați de capacitatea și tehnologia de ultimă generație folosită de români, dar și de standardele ridicate de operare.

Goodies Meat are o capacitate de producție de 20.000 tone/an și este specializată în producția de mărci private. În 2021, firma românească a obținut o cifră de afaceri de aproape 180 de milioane de lei și profit de 21,7 milioane de lei, cu un număr mediu de 280 de salariați în acel an.

Compania-mamă Smithfield, cumpărată de chinezi în 2013

De partea cealaltă, compania cumpărătoare, Elit, parte a Grupului Smithfield din 2018, este una dintre cele mai importante companii de preparate din carne din România, cu o experiență de 20 de ani în domeniu și peste 2.000 de angajați. Elit produce peste 30.000 tone de preparate din carne/an, acoperind o mare varietate de categorii, printre care cârnați, salam, șuncă, produse din carne afumată etc. Elit produce și comercializează prin intermediul unor mărci ca: Elit, Plin de carne, Premia, Promo și Veri. Compania a realizat o cifră de afaceri de 637,4 milioane de lei în anul 2021, și un profit de aproape 60 de milioane de lei, cu un număr mediu de 1835 de angajați.

Compania-mamă, Smithfield Foods, are sediul la Smithfield, statul american Virginia, și este una de tradișie, fiind fondată în anul 1936. Gigantul are peste 60.000 de angajați la nivel mondial și este deținută, din 2013, de WH Group, o companie chineză, cu sediul central la Hong Kong, care a avut venituri de 27,3 miliarde de dolari, în 2021, potrivit Reuters, citată de porkbusiness.com.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...