Fabrica de care depinde agricultura României. Producția ar putea scădea cu 30% dacă își oprește activitatea

Andra Daoud 06.12.2021, 18:20
Fabrica de care depinde agricultura României. Producția ar putea scădea cu 30% dacă își oprește activitatea

Ministrul Agriculturii atrage atenția că producția agricolă ar putea scădea cu 30% anul viitor, dacă una dintre cele mai mari fabrici care produc îngrășământ își va opri activitatea. Adrian Chesnoiu a tras un semnal de alarmă, în contextul în care Azomureș a anunțat că va opri temporar producția. Care este motivul și cum influențează acest lucru producția agricolă a României.

Producția agricolă ar putea scădea cu 30% în 2022

Compania Azomureș a anunțat că oprește temporar producția de îngrășăminte pe bază de azot. Motivul îl reprezintă scumpirea energiei electrice și a gazelor. În acest context, Biroul de Presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a venit cu câteva precizări cu privire la ce s-ar putea întâmpla cu agricultura României, în următorul an.

Azomureș este unul dintre principalii producători de substanțe fertilizante pentru agricultura țării noastre. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a cerut unei echipe de specialiști să analizeze situația pentru a veni cu soluții pentru a preveni scăderea producției agricole și pentru a limita modificarea prețurilor la produsele agricole primare, anul viitor.

Evaluăm impactul economic și social generat de sistarea temporară a producției de fertilizanți. Suntem preocupați de menținerea producției agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la prețuri care să nu afecteze populația. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susținerea fermierilor și menținerea stabilității producției de produse agricole primare și produse agroalimentare procesate, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit antena3.ro.

Fabrica de care depinde agricultura României. Producția ar putea scădea cu 30% dacă își oprește activitatea
Fabrica de care depinde agricultura României. Producția ar putea scădea cu 30% dacă își oprește activitatea

Cultura agricolă a României se întinde pe 9,2 milioane de hectare

În fiecare an, în România se cultivă circa 9,2 milioane de hectare de teren arabil. O pondere însemnată o au culturile de bază, iar pentru menținerea unei producții constante, trebuie să fie îndeplinite toate criteriile de producție. În acest sens, utilizarea de îngrășăminte chimice are rolul de a garanta o producție stabilă.

În cazul în care se reduce considerabil cantitatea de îngrășământ pe bază de azot sau se renunță complet la acesta, există riscul ca producția agricolă din 2022 să scadă cu 30%. Azomureș asigură jumătate din cantitatea de fertilizanți necesartă agriculturii românești. Directorul companiei, Harri Kiiski, a declarat că, din cauza creșterii prețului la gaze, firma nu își mai poate continua activitatea în mod sustenabil.

Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă. a spus Harri Kiiski, potrivit zf.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe