Exporturile de gaz din SUA către UE, mai mari decât a promis Joe Biden. Ce se află în spatele schimbării

Beatrice Dumitru 26.07.2022, 13:01
Exporturile de gaz din SUA către UE, mai mari decât a promis Joe Biden. Ce se află în spatele schimbării

Când președintele american Joe Biden le-a promis liderilor europeni în martie că va ajuta la asigurarea de noi livrări de gaz natural lichefiat pentru a compensa penuria cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia, angajamentul său a fost primit cu scepticism. Dar exporturile SUA de gaz în UE vor fi de trei ori mai mari decât a anunțat Joe Biden.

SUA au crescut importurile de gaz în UE

Industria GNL din SUA își atingea deja limitele de export, iar piața globală este dominată de contracte pe termen lung care pot dicta unde va ajunge gazul exportat pentru următorii 20 de ani.

Dar Statele Unite sunt pe cale să depășească angajamentul lui Biden din martie, care prevedea o cantitate suplimentară de 15 miliarde de metri cubi de GNL pentru Europa în acest an, și să tripleze volumul promis, potrivit unei analize Reuters a datelor de export compilate de Refinitiv.

Producătorul nr. 1 de gaze naturale a devenit cel mai mare exportator de GNL din lume în prima jumătate a anului 2022, a anunțat Administrația pentru Informații Energetice (EIA) din SUA.

Exporturile de gaze din SUA către UE, mai mari decât a promis Joe Biden. Ce se află în spatele schimbării
SUA au triplat exporturile de gaz către UE.

Mai mult gaz din SUA decât tot anul trecut

Creșterea este o veste bună pentru administrația Biden care a încercat să consolideze legăturile energetice cu Europa ca o modalitate de a combate influența Rusiei. Dar, având în vedere cererea imensă de gaze naturale a globului, aceste importuri europene vin în detrimentul unor națiuni mai sărace precum Pakistan și India, care s-ar putea confrunta cu deficite energetice sau ar putea fi conduse către noi acorduri cu Rusia.

Până în iunie a acestui an, SUA au exportat aproximativ 57 de miliarde de metri cubi de gaz sub formă de GNL sau 68%, în Europa, arată datele Refinitiv, comparativ cu 34 de miliarde de metri cubi, sau 35% dintre exporturile de GNL expediate în Europa pentru tot anul 2021.

Aceasta înseamnă că Statele Unite au trimis deja mai mult gaz în Europa în primele șase luni ale anului 2022 decât au făcut-o în tot anul 2021. Dacă exporturile către Europa continuă în același ritm și în a doua jumătate a anului 2022, creșterea totală față de 2021 ar fi în jur de 45 de miliarde de metri cubi. Dar ritmul exporturilor a încetinit în iunie, după ce un incendiu a închis Freeport LNG, care asigură aproximativ 20% din procesarea GNL din SUA.

Gazul ajunge unde cere piața

Schimbarea neașteptată are loc deoarece expeditorii sunt dispuși să plătească penalități contractuale pentru că nu livrează în țări precum Pakistan și redirecționează mărfurile către Europa, unde prețul ridicat acoperă taxele și profitul, au spus analiștii.

Dar acest lucru a însemnat scăderea importurilor de GNL din SUA în țări care plătesc mai puțin. În Belgia, de exemplu, importurile de GNL din SUA au crescut cu aproximativ 650%, în timp ce în Pakistan au scăzut cu 72%, potrivit datelor.

Prețurile de referință ale gazului în Europa au fost în medie de 34,06 USD per milion de unități termice britanice (mmBtu) în 2022, comparativ cu 29,99 USD în Asia și 6,12 USD în Statele Unite, față de prețurile medii în 2021 de 16,04 USD în Europa, 18 USD în Asia și 3,73 USD în Statele Unite, au arătat datele.

Marfurile vor ajunge acolo unde piața o cere”, a spus Ed Hirs, economist energetic la Universitatea din Houston.

UE, într-o poziție precară

Invazia declanșată în Ucraina de Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei a dus prețurile, deja ridicate ale energiei, la niveluri record și a determinat UE să se angajeze să reducă cu două treimi consumul de gaze rusești în acest an, prin creșterea importurilor din alte țări și stimularea energiei regenerabile.

În ciuda creșterii neașteptate din Statele Unite, UE se află încă într-o poziție precară, deoarece Rusia continuă să amenințe că va întrerupe aprovizionarea cu gaze. UE a cerut statelor membre să reducă consumul de gaz cu 15% până în martie, ca pas de urgență, în timp ce Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat un plan pentru formarea unui grup operativ pentru a reduce dependența Europei de combustibilii fosili ruși, inclusiv de gaz.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...