Exporturile agricole din Ucraina au crescut cu 80% în luna mai. Cu toate acestea, se află sub nivelul din 2021

Elena Avramescu 08.06.2022, 14:38
Exporturile agricole din Ucraina au crescut cu 80% în luna mai. Cu toate acestea, se află sub nivelul din 2021

Exporturile de cereale, semințe oleaginoase și ulei vegetal ale Ucrainei au crescut cu 80% în luna mai, față de luna 1,743 milioane de tone, dar volumele sunt încă semnificativ sub exporturile din mai 2021, a declarat marți ministerul Agriculturii. Ministerul a spus că porumbul a dominat transportul, cu 959.000 de tone, în timp ce exporturile de ulei de floarea soarelui au totalizat 202.650 de tone.

Exporturile agricole ucrainene, sub nivelul din 2021, chiar dacă au crescut în mai

Ucraina a exportat 2,245 milioane de tone de porumb și 501,800 de tone de ulei solar în mai 2021. Ministerul a declarat luni că exporturile de cereale ale Ucrainei au atins până acum 47,2 milioane de tone în sezonul iulie-iunie 2021/22, inclusiv 148.000 de tone în primele cinci zile ale lunii iunie.

Volumul total include 18,578 milioane de tone de grâu, 22,4 milioane de tone de porumb și 5,7 milioane de tone de orz. Transporturile de porumb au dominat exporturile în iunie. Ucraina a exportat până la 6 milioane de tone de cereale cu o lună înainte ca Rusia să invadeze țara, dar în ultimele luni volumele au scăzut la aproximativ 1 milion de tone.

Ucraina, un mare producător agricol, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturi maritime, dar a fost forțată de invazia Rusiei să exporte cu trenul prin granița de vest sau prin micile sale porturi fluviale dunărene.

Ministerul a declarat marți că 709.600 de tone de bunuri agricole au fost exportate cu trenul, 798.800 de tone prin porturile și feriboturile dunărene, iar 212.089 de tone au fost exportate cu camioane. Un total de 327.900 de tone de mărfuri au fost exportate prin portul dunărean Izmail și 398.000 de tone printr-un alt port dunăren, Reni.

Datele ministerului au arătat că un total de 3,04 milioane de tone de diverse bunuri agricole au fost exportate de Ucraina în trei luni de la invazia rusă.

Oficialii din agricultură și transport au spus că Ucraina își propune să sporească capacitatea de export în porturile fluviale dunărene, ceea ce ar permite transportul cerealelor în porturile românești de la Marea Neagră.

Criza cerealelor provocata de blocarea porturilor Ucrainei. Premierul Slovaciei: „Ne vom confrunta cu o mare foamete”
Cereale din Ucraina

Ambasada Ucrainei spune că Rusia trimite grâu „furat” în Siria

Rusia a trimis aliatului său Siria aproximativ 100.000 de tone de grâu furate din Ucraina de când a invadat țara, a declarat ambasada Ucrainei la Beirut, calificând transporturile drept „activitate criminală”.

Într-o declarație pentru Reuters, ambasada a declarat că transporturile au inclus una la bordul Matros Pozynich, o navă sub pavilion rusesc care a acostat în principalul port maritim al Siriei, Latakia, la sfârșitul lunii mai.

Datele de la Refinitiv au arătat că Matros Pozynich încărcă grâu în portul Sevastopol din Crimeea – anexat de Rusia de la Ucraina în 2014 – cu data de plecare de 19 mai și locul de descărcare dat ca fiind Siria.

Imaginile din satelit de la Planet Labs PBC pe 29 mai au arătat aceeași navă andocat în Latakia. Ambasada Ucrainei în Liban, citând forțele de ordine ucrainene, a susținut că cerealele de la bordul vasului Matros Pozynich au fost „furate” din depozitele ucrainene din zonele nou ocupate de forțele ruse.

Ministerul rus al Apărării și cel sirian pentru informații nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Reuters. Rusia a negat anterior acuzațiile de furt de grâu din Ucraina.

„Grâul este furat dintr-o instalație care combină grâul din trei regiuni ucrainene într-un singur lot. Aceasta este o activitate criminală”, a spus ambasada.

Ambasada a declarat că peste 100.000 de tone de grâu ucrainean „jăfuit” au ajuns în Siria în ultimele trei luni. Cu prețurile internaționale ale grâului de peste 400 de dolari pe tonă, un astfel de volum ar valora mai mult de 40 de milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...