Explozie la un laborator din Rusia în care erau ținute virusuri precum ebola sau variolă: ce riscuri există după acest incident

Alexandru Ioanid 17.09.2019, 12:38
Explozie la un laborator din Rusia în care erau ținute virusuri precum ebola sau variolă: ce riscuri există după acest incident

O explozie puternică s-a produs în laboratorul Vector din Rusia, un centru în care sunt ținute virusuri precum ebola sau variolă. Deflagrația a fost urmată de un incendiu puternic.

O explozie s-a produs, marți, la un laborator din Rusia, localitatea Koltsovo, centru cunoscut sub numele de Vector. Acolo sunt stocate virusuri extrem de periculoase, precum ebola sau variolă, dar și HIV.

Centrul e considerat unul dintre cele mai periculose locuri de pe Pământ.

Se pare că explozia a fost provocată de o acumulare de gaze, apărută în contextul unor lucrări de reparații, transmite The Guardian.

Explozie la un laborator din Rusia, în care sunt stocate virusuri periculoase

Explozia de la laboratorul din Rusia s-a produs la etajul cinci al Centrului de Stat pentru Cercetare în Virusologie și Biotehnologie – cunoscut sub numele de Vector – din Koltsovo, o localitate din regiunea siberiană Novosibirsk.

E vorba de un centru considerat unul dintre cele mai periculoase locuri de pe Pământ, în condițiile în care acolo au fost dezvoltate arme biologice în perioada URSS.

Acum, e unul dintre cele mai importante centre de cercetare din domeniul sănătății din Rusia. Dar condițiile în care se lucrează sunt extrem de periculoase.

În urmă cu câțiva ani, o cercetătoare a murit după ce s-a înțepat din greșeală cu un ac pe care se aflau virusuri Ebola.

Incendiul de marți a afectat zeci de metri pătrați, iar autoritățile ruse insistă că în acea zonă nu erau stocate substanțe periculoase.

Numai că se cunoaște faptul că, de regulă, Moscova are tendința de a mușamaliza astfel de cazuri, tocmai pentru a nu arăta lumii hibele majore.

Virusul variolei, de exemplu, în cazul căreia ultimul caz a fost înregistrat în 1977, se mai poate găsi doar în două locuri pe Pământ: în centrul Vector din Rusia, unde a avut loc explozia, și într-un alt laborator de înaltă securitate al Centrului SUA pentru Controlul Bolilor din Atlanta.

Urmăriți Impact.ro și pe