BREAKING

Lovitură dură pentru Putin. Cine revendică asasinarea aliatului său în atentatul din Sankt Petersburg. Neagă implicarea Ucrainei

Lovitură dură pentru Putin. Cine revendică asasinarea aliatului său în atentatul din Sankt Petersburg. Neagă implicarea Ucrainei

O explozie foarte puternică a avut loc, duminică seară, într-o cafenea din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin. În deflagrație și-a pierdut viața Vladlen Tatarski, un proeminent blogger militar rus, a confirmat Ministerul de Interne de la Moscova. Cel puțin 16 persoane au fost rănite, au precizat autoritățile locale. Videoclipurile postate pe rețelele sociale arată dezastrul provocat de suflul exploziei.

UPDATE 5 aprilie 2023 

Cine revendică asasinarea lui Vladlen Tătarski

Partizani ruși din „Armata Națională Republicană” și-a asumat organizarea atentatului din Sankt Petersburg, potrivit site-urilor Meduza și canalului de Telegram ‘Rospartizan’.

„Am organizat și desfășurat o acțiune pe 2 aprilie 2023 împotriva unui grup de activiști și împotriva unui cunoscut propagandist, criminalul de război Maxim Fomin, cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski. Această acțiune a fost pregătită și realizată de noi în mod autonom, fără legături și fără să primim ajutor de la nicio putere străină, cu atât mai puțin de la servicii speciale”, a transmis NRA.

Armata Națională Republicană transmite prin intermediul unui comunicat că acțiunea nu a fost îndreptată împotriva civililor, iar „toate victimele sunt susținători activi ai războiului”.

Ilia Ponomariov, un fost deputat rus, care din 2014 trăieşte în Ucraina, a declarat că partizanii anti-Kremlin sunt ‘activişti, soldaţi şi politicieni’ care se opun ofensivei ruse în Ucraina.

Acesta spune că asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin, ar fi fost de asemenea opera Armatei Naţionale Republicane, scrie stiripesurse.ro.

Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani a fost arestată fiind suspectată de implicarea în explozia care a dus la moartea lui Vladlen Tătarski (Maxim Fomin).

 

UPDATE:

Suspectul pentru explozia din Sankt Petersburg a fost reținut

Numărul victimelor exploziei produse într-o cafenea din Sankt Petersburg a ajuns la 32, au declarat luni autoritățile rusești. Vladlen Tatarski, un important blogger militar rus a fost ucis.

Presa de la Moscova transmite că Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani este suspectată de implicarea în explozia care a dus la moartea lui Vladlen Tătarski (Maxim Fomin), fiind arestată. Ea a mai fost în atenția poliției și în cazul unor proteste la adresa războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Femeia este acuzată că a dus în cafeneaua Street Bar Cafe o statuetă în care era instalat explozibilul. Puterea dispozitivului a depășit 200 g de TNT.

Acum, trupele speciale îl caută și pe soțul acesteia, Dmitri Rylov, pe care-l bănuiesc că ar fi ajutat-o să pună la cale atentatul.

În videoclipurile postate pe rețelele de socializare se văd persoane rănite pe stradă, imediat după explozie. Printre răniți se numără jurnalista Tatyana Lyubina și organizatorul Regimentului Nemuritorii din Tallinn Serghei Chaulin, scrie Adevărul.ro.

 

Știrea inițială:

Un celebru blogger rus a murit la Sankt Petersburg

Presa locală susține că deflagrația s-a produs în cafeneaua care a aparținut cândva lui Evgheni Prigojin, fondatorul armatei private Wagner, potrivit BBC. Nu se știe dacă Tatarski a fost vizat de explozia declanșată în al doilea oraș ca mărime din Rusia, care a rănit cel puțin 16 persoane.

Cine era Vladlen Tatarski

Vladlen Tatarski (nume real Maxim Fomin) a fost un susținător vocal al războiului din Ucraina. Bărbatul raportase din prima linie, câștigând o notorietate deosebită anul trecut, după ce a postat un videoclip filmat în interiorul Kremlinului, în care spunea că „vom învinge pe toți, vom ucide pe toți, vom jefui pe toată lumea. Așa cum ne place”.

Surse din Ministerul de Interne, citate de agenția de presă rusă RIA Novosti, au dezvăluit că bomba era ascunsă într-o cutie de cadou oferită lui Tatarski. Cafeneaua vizată a fost patronată de Evgheni Prigojin, șeful celebrului grup de mercenari Wagner. Mai mult, „bucătarul lui Putin” fusese invitat la un eveniment găzduit de localul care a sărit în aer.

Vladlen Tatarski a murit
Vladlen Tatarski a murit

„A avut loc un atac terorist”

Tatarski avea o comunitate uriașă pe Telegram, peste 500.000 de oameni îl urmăreau. El și alți bloggeri militari au criticat campania rusă din Ucraina. Grupul Cyber ​​Front Z, autointitulându-se „trupele informaționale ale Rusiei” pe rețeaua socială privată, spune că a închiriat cafeneaua pentru seară.

„A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente”, a spus postarea lor de pe Telegram. „Condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut pe excelentul corespondent de război și prietenul nostru”, a mai transmis grupul.

În august 2022, un atac cu mașină-capcană (în apropiere de Moscova) a ucis-o pe Daria Dugina, jurnalist și susținător proeminent al armatei ruse. Era fiica filosofului ultra-naționalist Alexander Dugin, un aliat apropiat al Kremlinului.
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...