Explozia prețurilor la carburanți scoate lumea în stradă. Cine sunt considerați principalii vinovați

Mihnea Tălău 14.06.2022, 12:43
Explozia prețurilor la carburanți scoate lumea în stradă. Cine sunt considerați principalii vinovați

Prețul carburanților în România au explodat în ultimele patru luni. Litrul de motorină a sărit pragul psihologic de 9 lei, îndreptându-se cu pași repezi spre 10 lei. De la începutul anului, motorina s-a scumpit cu 50% și această tendință continuă alarmant. Creșterea nejustificată a prețului la carburanți a stârnit nemulțumire în rândul populației, fiind declanșate proteste în benzinării. În mai multe orașe din țară, șoferii au blocat pompele în semn de protest și vor ieși în stradă, miercuri, pentru a bloca accesul în instituțiile cheie ale statului.

De unde a început sarabanda scumpirilor

Benzinarii justifică creșterea prețului carburanților, prin majorarea prețului petrolului la nivel internațional. Cu toate acestea, autoritățile de la București consideră că nu există motive reale pentru o asemenea explozie a prețului la carburant, stocurile existente fiind suficiente pentru a nu se ajunge la întreruperea lanțului de furnizare. Comercianții din domeniu însă au dus prețul până la 11 lei/litru de benzină, creșterea fiind datorată speculării momentului de panică a populației.

„Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. (…) Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. (…) Este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă”, afirma în luna martie ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Cat costa acum un litru de benzina sau de motorina

Respectiva stație a fost amendată de ANPC cu 35.000 lei, scrie stiripesurse.ro.

Inspectorii a aplicat în total amenzi de 6,720 de milioane de lei pentru un număr de 608 operatori economici verificaţi din sectorul distribuţiei de carburanţi, pentru practici comerciale incorecte.

Țara în care guvernul a plafonat prețul combustibilului

În timp ce la noi au fost doar vorbe, în Ungaria prețul la benzină a fost plafonat de Guvern la 480 de forinţi, 1,2 euro pe litru, adică aproximativ 6 lei. Și nu a fost greu întrucât vecinii noștri importă țiței rusesc, transportat din Rusia prin conducta Druzhba la rafinăria Duna din Budapesta. Acesta este și unul dintre motivele pentru care administrația de la Budapesta se opune embargoului european impus Kremlinului.

Prețul țițeiului Brent a scăzut cu 1,86 dolari, respectiv 1,5%, având o valoare de 120,15 de dolari, în timp ce țițeiul SUA West Texas Intermediate a scăzut cu 2,15 dolari, respectiv 1,8%, ajungând la valoarea de 118,52 de dolari, conform Reuters.

Numai că, în urma războiului din Ucraina, petrolul rusesc a devenit mult mai ieftin – se vinde cu un discount de peste 30 de dolari pe baril față de cotația Brent de referință pentru Europa, adică undeva la 90 de dolari. Doar din această diferență, compania maghiară Mol ar obține profituri uriașe de până la 10 milioane de dolari pe zi.

Furia românilor crește de la o zi la alta

Creșterea prețului la carburanți se reflectă direct în prețurile de bază la alimente și alte bunuri de strictă necesitate.

Furia românilor este de la o zi la alta mai mare. Protestele au izbucnit încă de luni, multe benzinării fiind blocate.

Miercuri însă se va trece la blocarea accesului în instituțiile cheie – Guvern, Parlament.  Șoferii și-au dat întâlnire, pe rețelele de socializare în  Piața Victoriei, mâine, de la ora 15.

Ajunsă la capătul răbdării, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor la tarife maximale după modelul statelor vecine.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...