O explozie ce a avut loc în Univers le-a atras atenția astronomilor. Specialiștii au transmis că aceasta a fost mai puternică decât un eveniment nuclear și au explicat ce a dus la declanșarea acesteia.
Potrivit astronomilor, această explozie, numită „kilonova”, a fost declanșată de fuziunea a două rămășițe stelare foarte dense, numite stele neutronice, cu puțin timp înainte ca entitatea să explodeze. Cercetătorii au descris în premieră, miercuri, contururile acestui tip de explozie.
Înainte de explozie, cele două stele neutronice, a căror masă combinată este de aproximativ 2,7 ori mai mare decât cea a Soarelui, au orbitat una în jurul celeilalte timp de miliarde de ani înainte de a se ciocni la viteze mari și de a exploda.
„Având în vedere natura extremă a condițiilor fizice – mult mai extremă decât o explozie nucleară, de exemplu, cu densități mai mari decât un nucleu atomic, temperaturi de miliarde de grade și câmpuri magnetice suficient de puternice pentru a distorsiona formele atomilor – este foarte posibil să existe aici o fizică fundamentală pe care nu o înțelegem încă”, a spus unul dintre cercetători.
Explozia nu a avut loc în galaxia noastră, Calea Lactee, ci într-un numită NGC 4993, aflată la aproximativ 140 – 150 de milioane de ani lumină de Pământ, în direcția constelației Hydra. Un an-lumină este distanța pe care lumina o parcurge într-un an, adică 9,5 trilioane de kilometri.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Existența exploziilor de tip „kilonova” a fost propusă în anul 1974 și confirmată în 2013. Însă, cercetătorii au aflat cum arată acestea abia în 2017, după care au studiat-o intensiv.
„Este o explozie perfectă din mai multe puncte de vedere. Este frumoasă, atât din punct de vedere estetic, prin simplitatea formei, cât și prin semnificația sa fizică”, a declarat astrofizicianul Albert Sneppen de la Centrul Cosmic Dawn din Copenhaga, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature.
„Din punct de vedere estetic, culorile pe care kilonova le emite arată literalmente ca un soare – cu excepția, desigur, a faptului că are o suprafață de câteva sute de milioane de ori mai mare. Din punct de vedere fizic, această explozie sferică conține fizica extraordinară din centrul acestei fuziuni”, a adăugat Sneppen.
Explozia Kilonova, cu formă sferică, ce a produs pentru câteva zile luminozitatea a aproximativ un miliard de sori, a fost studiată cu ajutorul telescopului Very Large Telescope al Observatorului European de Sud din Chile.