Explicațiile profesorului din Cluj condamnat la trei ani pentru că lua șpagă. ”Credeam că în plicuri sunt iconițe”

Nicu Stan, Anca Lupescu 25.06.2021, 16:17
Explicațiile profesorului din Cluj condamnat la trei ani pentru că lua șpagă. ”Credeam că în plicuri sunt iconițe”

Explicațiile profesorului din Cluj condamnat la trei ani pentru că lua șpagă. ”Credeam că în plicuri sunt iconițe”. Amănuntele halucinante, în rândurile de mai jos.

Profesorul de la Cluj care trecea zeci de studenți examenele contra diverse sume de bani spune că nu știa ce sunt în plicurile primite. ”Primeam obiecte bisericești sau mici iconițe”

Profesorul din Cluj care a fost condamnat la trei ani de închisoarea pentru că lua șpagă de la studenți a oferit explicații.

Curtea de Apel Cluj a dat peste cap o sentință din dosarul de corupție care l-a vizat pe profesorul universitar Ioan Ardelean de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN).

Ioan Ardelean, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare
Ioan Ardelean, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare

Inițial, profesorul primise condamnare cu suspendare

Acesta fusese condamnat cu suspendare de tribunal, după care Ioan Ardelean a primit 3 ani cu executare la instanța de control judiciar pentru că ”nu a conștientizat gravitatea faptelor sale și nici efectele unei asemenea conduite din partea unui dascăl”. Astfel, sentința, pronunțată pe 7 mai, a rămas definitivă.

Zeci de studenți de la Facultatea de Mecanică din Cluj-Napoca au spus cum ofereau șpagă profesorului Ioan Ardelean pentru a trece examenele, chiar și atunci când nu se prezentau la ele.

Regula șpăgii, transmisă din generație în generație

În rândul studenților, regula șpăgii s-a transmis din generație în generație.  50 de euro promovarea examenului. Scandalul de corupție a izbucnit în timpul sesiunii din vara lui 2017.

42 de studenți i-au oferit în acel an sume de bani cuprinse între 200 și 250 de lei, de cele mai multe ori o bancnotă de 50 de euro, pentru a-i promova la examenele la materiile Mecanisme I și Mecanisme II.

Ioan Ardelean a ajuns în atenția anchetatorilor

Profesorul Ioan Ardelean a fost pus sub monitorizare, iar cazul său a ajuns în atenția ofițerilor anticorupție și a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Conform înregistrărilor audio-video surprinse în timpul anchetei, în zilele anterioare examenelor, studenții făceau coadă la ușa cabinetului profesorului Ioan Ardelean, iar discuțiile urmau același tipar. Despre cum poate fi ajutat pentru promovarea examenului și pregătirea plicului cu suma de 50 de euro.

Ioan Ardelean primea multe plicuri

Profesorul Ioan Ardelean nu părea deloc surprins de plicurile oferite de studenți. Ba din contră, stabilea cu aceștia exact subiectele din care vor fi întrebați la examen, iar unora le era permis nici să nu se prezinte la examen.

Pe tot parcursul anchetei și al procesului, profesorul Ioan Ardelean a negat acuzațiile de luare de mită, susținând că faptele nu au fost comise cu vinovăție.

Ioan Ardelean nu știa ce conțin plicurile de la studenți

”Nu dădeam importanță când studenții intrau în cabinetul meu și lăsau pe masă plicuri și nu pot să spun de ce nu dădeam importanță, erau situații când primeam obiecte bisericești sau mici iconițe și nu voiam să deschid plicul să scot iconița chiar de față cu studentul dacă despre asta era vorba. Nu mă așteptam să fie bani în acele plicuri”, a declarat profesorul în timpul audierilor.

Urmăriți Impact.ro și pe