Experții atrag atenția asupra unui nou val Covid-19 în Europa. „Oamenii au acum alte preocupări financiare și legate de război”

Andrei Dumitrescu 07.10.2022, 16:49
Experții atrag atenția asupra unui nou val Covid-19 în Europa. „Oamenii au acum alte preocupări financiare și legate de război”

Odată cu venirea vremii mai reci, un nou val de COVID-19 pare să se dezvolte în Europa, iar experții în sănătate publică avertizează că absorbția rapelurilor va fi probabil limitată de oboseala pandemiei și de neînțelegerea varietăților de vaccinuri disponibile.

Cea mai mare parte a infecțiilor este încă dominată de subvariantele Omicron BA.4/5 care au predominat în această vară, dar noile subvariante Omicron câștigă teren. Oamenii de știință monitorizează sute de noi tulpini Omicron, potrivit autorităților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în această săptămână.

În pofida unei scăderi puternice a testelor, cifrele OMS au indicat că numărul cazurilor din Uniunea Europeană a atins 1,5 milioane săptămâna trecută, în creștere cu 8% față de săptămâna precedentă.

Cresc ratele de spitalizare

Ratele de spitalizare au crescut recent în multe dintre țările membre ale blocului de 27 de națiuni, precum și în Marea Britanie.

În săptămâna încheiată la 4 octombrie, internările în spitale cu simptome COVID-19 au urcat cu aproape 32% în Italia, în timp ce internările la terapie intensivă au crescut cu aproximativ 21%, comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit datelor compilate de fundația științifică independentă Gimbe.

În aceeași săptămână, în Marea Britanie, spitalizările cu COVID au înregistrat o creștere de 45% față de săptămâna precedentă.

Vaccinurile adaptate la Omicron au fost lansate în Europa începând cu luna septembrie, două tipuri de injecții care abordează subvariantele BA.1, precum și BA.4/5 fiind puse la dispoziție alături de vaccinurile existente de primă generație. În Marea Britanie, doar vaccinurile adaptate la BA.1 au primit undă verde.

Medicii anunta ca numarul de cazuri de Covid a inceput sa creasca

Cele mai recente vaccinuri de rapel au fost aprobate doar pentru a fi utilizate de un număr mic de pacienți, inclusiv de persoanele în vârstă și de cele cu un sistem imunitar slăbit, potrivit oficialilor europeni și britanici.

„Opțiunea” vaccinului sub formă de rapel complică și mai mult lucrurile și este posibil să provoace neînțelegeri, potrivit experților în sănătate publică.

Dar dorința de a face încă o injecție, care ar putea fi a patra sau a cincea pentru unii, se epuizează.

„Pentru cei care ar putea fi mai puțin preocupați de riscul lor, mesajul că totul s-a terminat, împreună cu lipsa unei campanii publicitare majore, este probabil să reducă absorbția”, a declarat Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Un fals sentiment de siguranță

„Un alt factor de confuzie este faptul că o proporție destul de mare din populație ar fi putut avea, de asemenea, un episod de COVID în ultimele luni”, a declarat Penny Ward, profesor invitat de medicină farmaceutică la King’s College London.

Unii ar putea crede în mod eronat că faptul că au avut un tratament primar complet și apoi s-au îmbolnăvit de COVID înseamnă că vor rămâne imuni, a adăugat ea.

Din 5 septembrie, când a început distribuirea noilor vaccinuri în Uniunea Europeană, aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin produse de Pfizer-BioNTech și Moderna au fost livrate statelor membre, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Cu toate acestea, dozele săptămânale de vaccin administrate în UE au fost doar între 1 milion și 1,4 milioane în luna septembrie, comparativ cu 6-10 milioane pe săptămână în perioada anterioară, potrivit datelor ECDC.

Poate că cea mai mare provocare pentru absorbția vaccinului este percepția că pandemia s-a încheiat, ceea ce creează un fals sentiment de siguranță.

„Trebuie să existe o oarecare mulțumire în sensul că viața pare să fi revenit la normal – cel puțin în ceea ce privește COVID, iar oamenii au acum alte preocupări financiare și legate de război”, a declarat Adam Finn, președintele ETAGE, un grup de experți care consiliază OMS în ceea ce privește bolile care pot fi prevenite prin vaccinare în Europa.

Între timp, oficialii britanici au avertizat săptămâna trecută că o nouă circulație a gripei și o reapariție a COVID-19 ar putea pune presiune asupra Serviciului Național de Sănătate (NHS), deja încorsetat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...