Expert al Organizației Mondiale a Sănătății, semnal de alarmă. Izolarea nu este suficientă. Ce trebuie să se întâmple imediat

Raluca Juncu 23.03.2020, 13:40
Expert al Organizației Mondiale a Sănătății, semnal de alarmă. Izolarea nu este suficientă. Ce trebuie să se întâmple imediat

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția cu privire la aspecte de care autoritățile din toate statele afectate de coronavirus trebuie să le aibă în vedere.

Specialist OMS, recomandări privind limitarea răspândirii coronavirusului

Nu este necesar ca țările să-și închidă pur și simplu toate companiile pentru a opri răspândirea virusului, a declarat duminică, Mike Ryan, principalul expert de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății. Specialistul este de părere că statele afectate trebuie să adopte măsuri de sănătate publică pentru a preveni o ulterioară reapariție a virusului, scrie Reuters.

„Problema cu măsurile de izolare de acum este că odata ce acestea se vor sfârși, ridicarea restricțiilor și reluarea activităților va genera pericolul reapariției și ulterior, a unei noi răspândiri a virusului. Pericolul constă într-o posibilă reapariție a COVID-19, a declarat Mike Ryan, specialist OMS, într-un interviu BBC.

O mare parte din statele din Europa, dar și Statele Unite ale Americii au preluat modelul Chinei și a altor țări asiatice pentru a lupta împotriva acestui virus, prin impunerea unor restricții mai drastice care limitează desfășurarea activităților de zi cu zi.


Mike Ryan spune că modelul Chinei de a gestiona situația răspândirii, prin testarea oricărui posibil suspect au oferit un model pentru Europa, carea devenit acum cel mai mare centru de răspândire a coronavirusului.

Reamintim că, Italia gestionează, în prezent, 53.578 de cazuri de coronavirus, în vreme ce numărul persoanelor decedate a ajuns la 4.828.

Expertul OMS a mai precizat că se lucrează la mai multe vaccinuri, dar numai unul a ajuns în etapa de testare în Statele Unite ale Americii. Termenul realist, expus de reprezentantul OMS cu privire la durata epidemiei ar fi de un an.

Cifre- Coronavirus în România

În România, de la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire, ceea ce ridică numărul total al îmbolnăvirilor la 576. Dintre aceștia, 73 sunt cazuri ale pacienților care s-au vindecat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 72.247 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.223 de teste, din care 277 în unități medicale private.