SPECIAL

Experiment – ce poți cumpăra cu 214 lei pentru începutul anului școlar. Elev: Alocația ar trebui să fie cam 700 de lei pentru necesități. SPECIAL

Adriana Olaru 14.09.2021, 12:10
Experiment – ce poți cumpăra cu 214 lei pentru începutul anului școlar. Elev: Alocația ar trebui să fie cam 700 de lei pentru necesități. SPECIAL

Suntem săraci, asta arată cifrele oficiale. Mulți dintre copiii din România se culcă flămânzi noapte de noapte, iar într-o mulțime de școli din țară, inclusiv unități de învățământ din orașe mari, nu există strictul necesar, iar copiii și profesorii sunt nevoiți să meargă la toaletă afară, în curte. Când vine vorba despre banalul săpun sau dezinfectant nici nu se pune problema în anumite școli din România. În timp ce neajunsurile sunt multe, alocațiile copiilor de peste doi ani sunt destul de modeste – 214 lei – și nu reușesc să acopere toate nevoile acestora. Reporterii Impact.ro au văzut exact ce poți cumpăra cu 214 lei pentru începutul anului școlar.

Ce poți cumpăra cu alocația de 214 lei pentru începutul anului școlar

Deși a început școala, în jur de 2.400 de elevi nu s-au putut întoarce fizic la cursuri, pentru că numărul de infectări din zonele în care locuiesc este destul de mare, iar incidența cazurilor de COVID este de peste șase la mia de locuitori. Pe lângă aceste probleme provocate de pandemie, mulți dintre elevii care s-au întors în bănci nu au condițiile minime necesare. Sărăcia își spune cuvântul și în sânul familiilor și mulți dintre copii abia își permit să își cumpere ce au nevoie pentru o scurtă perioadă din anul școlar.

Într-unul dintre cele mai cunoscute magazine din Capitală, să pregătești un copil pentru începerea școlii este destul de costisitor, iar alocația este insuficientă. Un ghiozdan modest costă în jur de 60 de lei, în timp ce un penar dotat cu două creioane, gumă de șters, ascuțitoare și carioci este în jur de 35 de lei. Separat, un set de carioci este în jur de 17 lei, însă poate fi mai scump în funcție de numărul de culori cerut. Un textliner colorat costă 2 lei, însă prețul poate crește până la 7,8 lei în funcție de dimensiunile acestuia și de firma care îl produce. Prețul pentru un stilou variază, de asemenea, și părinții trebuie să scoată din buzunar de la 15 lei, pentru un stilou modest, și pot ajunge să plătească până la 100 și ceva de lei pentru un stilou de calitatea superioară.

Ce poti cumpara cu alocatia de 214 lei pentru inceputul anului scolar
Ce poti cumpara cu alocatia de 214 lei pentru inceputul anului scolar

Ghiozdanul și penarul, în jur de 100 de lei

Și asta nu este tot, pentru că în ghiozdan copiii mai au nevoie și de caiete pentru toate materiile, iar prețul unui caiet dictando, A4, de 60 de file costă în jur de patru lei.  Există și aici diferențe de preț între magazine și producători, iar unii vin și cu oferte online. Spre exemplu, trei caiete de biologie costă 3,64 de lei, în timp ce un caiet de geografie costă 1,83 de lei. La un calcul simplu, în funcție de preferințe și de posibilități, vedem că pregătirea pentru școală doar cu rechizite și ghiozdan depășește alocația în țara noastră. Cei care vor să le cumpere copiilor lucruri de calitatea, ajung să plătescă sute de lei pentru începerea anului școlar.

Pe lângă rechizite, în multe cazuri, cel puțin în orașele mai mari în familiile înstărite, sticla de dezinfectant nu lipsește din ghiozdanul copiilor care se întorc fizic la cursuri. Și prețul unei sticluțe de dezinfectant variază de la câțiva lei și poate ajunge la câteva zeci de lei în funcție de cât sunt de bune și eficiente substanțele conținute. Nici hainele nu sunt ieftine, iar părinții trebuie să scoată din buzunare zeci, chiar sute de lei pentru încălțămintea și îmbrăcămintea copiilor.

Elevii cer burse mai mari și transport gratuit

”Mărirea alocațiilor ar fi un sprijin uriaș, pentru că sumele actuale nu sunt conforme pentru întreținerea unui copil. Multe familii și-au pierdut locurile de muncă în perioada pandemiei sau au ajuns să nu mai muncească precum o făceau înainte. În ceea ce privește majorarea alocațiilor este dificil să estimez cât ar trebui să fie. Probabil 500, 600, 700 de lei pe lună ar fi necesari pentru necesități, mâncare și alte lucruri de bază”, a explicat, pentru Impact.ro, Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

”Vrem burse mărite, mese calde, reparații în școli, vrem să fie respectate drepturile noastre, ale elevilor. Avem nevoie și de transport gratuit, pentru că altfel accesul la educație va fi mult limitat”, a mai spus, pentru Impact.ro, un elev care în prima zi de școală a protestat în fața Guvernului.

Subiectul alocațiilor obținute de copii este destul de sensibil și intens discutat asta în contextual în care prețurile se modifică destul de mult, iar cheltuielile unei familii sunt tot mai mari. În acest moment, copii care nu au probleme de sănătate și care au peste 2 ani primesc lună de lună 214 lei.  Până când împlinesc 18 ani. Guvernanții au promis în nenumărate rânduri că alocațiile vor crește și, cel mai probabil, următoarea majorare va avea loc la începutul anului viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe