Exit-poll alegeri locale 2020, ora 17.00. Centralizarea rezultatelor până la această oră

Andreea Bisinicu 27.09.2020, 18:01
Exit-poll alegeri locale 2020, ora 17.00. Centralizarea rezultatelor până la această oră

Alegerile locale 2020 sunt în toi, însă au început să apară primele exit-poll-uri. Membrii a trei mari institute de sondare a populației sunt prezente pe lângă secțiile de votare și adună informații în timp real care ne spun cam care este situația în fiecare oră. Rezultatele oficiale ale alegerilor locale 2020 vor veni însp după ora 21:00, când se vor închide secțiile de votare. Votul însă ar putea fi prelungit!

Alegeri Locale 2020. Primele exit-poll-uri

Românii au ieșit în număr destul de mare, duminică, 27 septembrie, pentru a-și alege primarii, consilierii locali și consilierii de județ pentru următorii patru ani. Până la ora 17:00, au votat deja 34,52 % dintre românii cu drept de vot, la nivel național, însă situația este mai puțin fericită în Capitală, unde doar 26,24 % dintre alegători au mers la secțiile de votare, până acum.

Marile institute de sondare a populației au început să transmită primele date, referitor la bătălia din Capitală pentru funcția de primar, unde lupta se duce între principalii trei candidați: Gabriela Firea, PSD, Nicușor Dan, Alianța USR-PLUS și PNL, dar și Traian Băsescu, PMP.

Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 16.00
Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 16.00

Iată primele date de la alegerile locale, situația din Capitală

Potrivit primelor date apărute în presă, Gabriela Firea și Nicușor Dan mergeau umăr la umăr, cu câte 40% din sufragii, la exit-poll-ul de la ora 14:00. Peste doar două ore, situația s-a cam schimbat, iar candidatul PSD la alegerile locale din Capitală a prins un mic avans, de 3%, potrivit Adevărul. Aceeași sursă a venit cu informații și de la bătălia din sectoare.

La jumătata zilei lupta arată astfel:

  • Sectorul 1: Dan Tudorache (PSD) are un mic avans în faţa lui Clotilde Armand (USR – PLUS – PNL), care poate fi anulat pe parcursul zilei. În prima parte a zilei a ieşit la vot, în mod tradiţional, electoratul de stânga.
  • Sectorul 2: Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) conduce în opţiunile electoratului, în condiţiile în care Dan Cristian Popescu (PSD) şi Neculai Onţanu (ADER) se luptă pe acelaşi electorat. Lupta e foarte strânsă.
  • Sectorul 3: Robert Negoiţă îşi păstrează statutul de favorit. În plus, prezenţa la vot este foarte mică în Sectorul 3, un alt avantaj pentru primarul în funcţie.
  • Sectorul 4: Daniel Băluţă are un avans de câteva procente în faţa Simonei Spătaru. Poate apărea o surpriză doar dacă mobilizarea la vot va fi mare.
  • Sectorul 5: Lupta se duce în trei: Daniel Florea (PSD) e momentan pe primul loc, umăr la umăr cu Cristian Băcanu (PNL-USR-PLUS) şi Cristian Popescu Piedone (PPUSL). Liderii PNL susţin că  Băcanu e favorit conjunctural, în contextul în care Florea, Piedone şi Marian Vanghelie se luptă pe acelaşi electorat (de stânga).
  • Sectorul 6: Ciprian Ciucu (PNL-USR-PLUS) conduce la mijlocul zilei, însă lupta e destul de strânsă, în condiţiile în care Ştefan Florescu, candidatul PMP, rupe din voturile dreptei. Gabriel Mutu îi suflă în ceafă lui Ciucu, potrivit estimărilor sociologice. Mobilizarea tinerilor în Sectorul 6 este exemplară.

Ministerul de Internă solicită BEC prelungirea votului și după ora 21.00 din cauza îngreunării votului în secţiile de votare. În mai multe zone din țară au existat cozi uriașe la intrarea în secții, din cauza regulilor adoptate pentru zădărnicirea răspândirii infecției de coronavirus.

”Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, cere MAI, într-o notă semnată de sectetarul de stat Ghoerghe Sorescu.

Urmăriți Impact.ro și pe