Există risc de radioactivitate prin consumul de banane? Explicațiile oamenilor de știință

Ileana Mlădinoiu 07.11.2020, 13:37
Există risc de radioactivitate prin consumul de banane? Explicațiile oamenilor de știință

Risc de radioactivitate prin consumul de banane. Pare înspăimântător că radioactivitatea este oricând în jurul nostru, nu numai în centrele nucleare. Este concluzia unui studiu al North Carolina State University (SUA), publicat în Health Physics. “Scopul acestei lucrări este mai presus de toate să conștientizeze publicul că trăiește zilnic cu radioactivitate: acesta este un domeniu care trebuie demistificat”, precizează respectivii oameni de știință.

Risc de radioactivitate prin consumul de banane?

Cercetătorii americani au efectuat un mic experiment cu ajutorul unui contor/dispozitiv  portabil cu rol de a măsura razele gamma în microGray pe oră, într-o zonă definită. De menționat că Gri este unitatea care măsoară cantitatea de radiații absorbită de un corp expus la radioactivitate. Prin urmare, au mers să exploreze o casă mondenă, situată în Carolina de Nord.

Măsurând cantitățile de radiații au constatat următoarele: cărămizile au dat 0,15 microgray/oră (μGy), iar detectoarele de fum (ce conțin un element radioactiv numit americiu) au dat 0,16. Prin comparație, o bucată de uraniu natural echivalează cu 1,57 μGy/oră.

Curios și amuzant totodată este faptul că în interiorul acelei case, oamenii de știință au descoperit că bananele au emis radiații gamma de 0,17 μGy/oră, în timp ce avocado și detectorul de fum, repetăm, au atins un nivel de aproximativ 0,16 μGy/oră.

Risc de radioactivitate prin consumul de banane
Consum de banane

Care sunt explicațiile oamenilor de știință

Multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt radioactive. Pentru a supraviețui, toate plantele și legumele au nevoie de potasiu. Bananele excelează în acest sens, deoarece conțin mai mult potasiu. Ele sunt ca un burete care absoarbe radiația solară, devenind fructe ce conțin mulți atomi radioactivi.

Nivelul de radioactivitate este scăzut și nu prezintă niciun pericol (este greu de detectat). Mai mult, ființele vii s-au adaptat la acest lucru, iar celulele prezintă mecanisme de reparare a ADN-ului pentru a contracara orice efect negativ.

De aceea, nu trebuie să vă îngrijorați, fiindcă doar un consum de aproximativ 5 milioane de banane ar face ca efectele radioactivității să fie resimțite. Potasiul este alcătuit din atomi, dintre care aproximativ 0,012% sunt considerați radioactivi, ceea ce înseamnă că se “dezintegrează” spontan.

Întrebarea ce urmează se îndreaptă către riscul asociat consumului de banane. Ar trebui să mâncați cel puțin 1.000 de banane pentru a crește riscul de deces cu unul la 1 milion, dar intră în discuție și factorul de timp. Dacă acele mii de banane sunt consummate pe doi sau trei ani, efectul se diminuează.

Un risc al acumulării de potasiu  nu există, deoarece organismul reușește să mențină un nivel aproximativ constant de potasiu, cam 120 de grame. Se mai știe că o  parte din substanță este eliminată în mod obișnuit prin urină sau prin scaun.

Bun! Bananele sunt radioactive, dar nu același lucru se poate spune despre alte alimente  sau despre însăși persoana cu care îți împărți patul (prin respirație în timp ce doarme, elimină dioxid de carbon)?

“Dacă sunteți surprinși că fructele dvs. emit radiații gamma, nu vă panicați”, spune Rob Hayes, profesor asociat în cadrul Departamentului de inginerie nucleară, ”nivelul de reglementare pentru lucrători – care este sigur – este expunerea la 50.000 μGy pe an. Nivelurile despre care vorbim în gospodăria dvs. sunt incredibil de scăzute.”